Apandisit Belirtileri ve Tedavisi

Apandisit Ameliyatı

Apandisit Nedir?

Apandisit, sık rastlanan bir rahatsızlık olup genelde ani bir şekilde ortaya çıkar. Temelde kalın bağırsağa bağlı ‘apandis’ adlı dokunun dışkı, safra taşı, parazitler, bağırsak kurdu ya da tümör gibi sebeplerle tıkanması sonucu iltihaplanmasına apandisit adı verilir. Apandisti asıl tehlikeli yapan durum, bu iltihabın kalın bağırsağı tıkama ihtimalidir.

Ayrıca iltihabın patlaması ile iltihaplı sıvı, karın boşluğuna yayılıp zehirlenmelere sebep olabilir. Bu yüzden apandisitten şüphe edilmesi durumunda acil olarak doktora başvurulmalıdır. Zira bazı durumlarda apandisitin şüphesi bile cerrahi müdahaleye başlanması için yeterlidir.

Apandisitten şüphe edilen durumların çok büyük kısmında; bağırsaklarda gaz sancısı benzeri bir sancı ortaya çıkar ve sonrasında karında şiddetli bir ağrı oluşur. Ancak bu ağrının kaynağı her zaman apandis dokusunun iltihaplanması olmayabilir. Başka organlardaki rahatsızlıklar, kabızlık ya da gaz da benzer ağrılara sebep olabildiğinden, ağrının kaynağını doğru belirlemek önemlidir. Ayrıca diğer organlarla ilgili rahatsızlıkların yanında apandisitte de görülebilen mide bulantısı, kusma, kabız ya da ishal, iştah kaybı gibi durumlar da teşhis koymak için yeterli değildir. Bu belirtilerin kaynağı birçok farklı bölge olabileceğinden, apandisiti belirlemek için daha farklı yöntemlere başvurulabilir.

Apandisit Belirtileri Evde Nasıl Anlaşılır?

  • Apandisit rahatsızlığında genelde göbek deliğinden başlayıp 5-6 saat içinde tüm karna yayılan bir ağrı oluşur. Bu ağrı karnın sağ alt bölgesinde yoğunlaşarak kişiye büyük rahatsızlık verir. Normal karın ağrılarında ağrı, aniden ve şiddetli olarak gelir ve geçer. Ancak apandisit ağrısında ağrı süreklidir. Kişi hareket etmek istemez.
  • Apandisitten şüphe edilen durumlarda karna hafifçe dokunmak gerekir. Eğer hafif dokunuşlar bile özellikle sağ tarafta yoğunlaşan ağrılara sebep oluyorsa, bu acil bir durum olabilir.
  • Karındaki ağrıyı geçirmek için cenin pozisyonunda yatmak denenebilir. Bu şekilde yatmak ağrıyı geçiriyor ya da hafifletiyorsa, ağrının apandisitten kaynaklanma ihtimali vardır.
  • Apandisitten kaynaklanan ağrılarda hareket etmek kişiye büyük acı verir. Özellikle yürümek karındaki ağrının şiddetlenmesine yol açabilir. Kişi ağrı yüzünden rahatça yürüyemiyorsa, hemen bir doktora başvurmak gerekir.
  • Karındaki anormal şişlik ya da sertlikler, apandisitle ilgili bir soruna işaret ediyor olabilir.
Karın ağrısı yaşandığında hemen ağrı kesici alınmaması faydalı olacaktır. Çünkü bu ağrı, apandisit ağrısı olabilir. Alınan ağrı kesici, ağrıyı bastıracağı için kişinin doktora gitmesini geciktirir. Apandisitin patlaması durumunda ise ağrılar geçer. Kişi de rahatsızlığı ortadan kalktığı için doktora gitmez. Bu da iltihabın vücuda yayılması ile olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Apandisit Tedavisi

Apandisit tedavisinde en genel yöntem, apandisit ameliyatıdır. Bu ameliyat, apandisitin içindeki iltihabın patlayıp vücuda yayılmasını önlemek için yapılabilir. Ancak bazı durumlarda hastanın apandisiti çoktan patlamıştır ve iltihap karın boşluğuna yayılmıştır. Bu vakalarda iltihap hemen temizlenir ve riskli bir durum yoksa iltihabın temizlenmesini takip eden üç hafta içinde hasta ameliyata alınır. Eğer hayati tehlike içeren bir durum söz konusu ise, hasta acilen ameliyata alınır ve iltihap temizlendikten sonra hastanın apandisiti de alınır.

Apandisit Ameliyatı Sonrası

  • Ameliyat esnasında herhangi bir problem yaşanmadığı takdirde apandisit ameliyatı 1 saat sürmektedir.
  • Apandisit ameliyatı, hastaya narkoz verilerek yapılmaktadır.
  • Ameliyattan sonraki 8-10 saat içinde hasta kendine gelebilmektedir.
  • Normal şartlarda ameliyatın ertesi günü hastalar taburcu olabilmektedir.
  • Narkoz alınması sebebiyle ayıldıktan sonra 12 saat boyunca mide bulantısı ve kusma görülebilmektedir. Bu da apandisitin olduğu yerde ağrı ve acı hissedilmesine sebep olabilmektedir.
  • Ameliyat sonrasında eğer enfeksiyon oluşmuş ise enfeksiyona bağlı olarak yüksek ateş görülebilmektedir.
  • Ameliyattan sonra 2 gün boyunca ağrı, azalan şekilde devam edebilmektedir.
  • Kesik acısı sebebiyle hapşırma, öksürme, tuvalete gitme, yatıp kalkma, giyinme zamanlarında acı hissedilebilmektedir. Öksürük veya gülme esnasında karnın tutulması ve desteklenmesi faydalı olacaktır.
  • Ameliyattan sonra hastalar gaz çıkartana dek yemek ve su verilmemektedir. Beslenme başladıktan sonra da gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durulması, çiğ meyve yenmemesi ve bol bol sıvı tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Ameliyattan yaklaşık 10 gün sonra normal beslenme düzenine dönülebilmektedir. Bu süre içinde uyku ve dinlenmeye özen gösterilmelidir.
  • Apandisit ameliyatından 1 hafta sonra dikişler alınmaktadır. Dikişler alındıktan sonra özellikle 1 ay boyunca ağır kaldırılmamalı, eğilip kalkmamaya özen gösterilmeli, sıkı ve dar kıyafetler giyilmemelidir.
  • Apandisit ameliyatı sonrası dikişler alınıncaya kadar duş alınmaması önerilmektedir.
Scroll to Top