Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı TaihuLight

Dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını 6 yıl elinde bulunduran Çin yapımı Tianhe – 2’den sonra yine bir Çin yapımı olan Sunway TaihuLight isimli bilgisayar, 2016 yılında dünyanın en iyi ve en hızlı bilgisayarı unvanının yeni sahibi olmuştur.

Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı

Sunway TaihuLight Teknik Özellikleri

6 yıl boyunca dünyanın en hızlı bilgisayarı seçilen Tianhe – 2, saniyede 33,86 petflop işlem hızına sahip iken; Çinli mühendisler, ürettikleri yeni süper bilgisayar Sunway TaihuLight ile Tianhe – 2’nin hızını 4’e katlamayı başarmışlardır.

Sunway TaihuLight, yaklaşık 10.7 milyon çekirdeğe karşılık gelen 41 bin çip ve 260 işlemci çekirdeğine sahiptir. Bu bilgisayarda, 64-bit RISC işlemci kullanılmıştır.

Sunway TaihuLight isimli süper bilgisayar, işlem hızının saniyede 125 petaflop’a ulaşması ile 100 petaplop hızını geçen ilk bilgisayar olmuştur. Petaflop, süper bilgisayarlar için kullanılan bir hız birimidir. 1 petaflop, saniyede 1 katrilyon işlem yapabilme özelliğini ifade etmektedir. Linpack performansı 93 petaflop olan Sunway TaihuLight, saniyede 93 katrilyon hesaplama yapabilmektedir.

Bellek olarak 1.310.720 GB RAM’e sahip olan bilgisayarın Watt başına performansı, 6.05M Flops / W olarak belirlenmiştir.

Sunway TaihuLight, yüksek performanslı bilgi işlem ve büyük veri uygulamalarını desteklemek için yüksek verimli bir güç kaynağı ve özelleştirilmiş su soğutma sistemi gibi diğer temel teknolojileri de kullanmaktadır.

Sunway TaihuLight’ta en dikkat çeken nokta, geliştirilmiş işlemcisidir. Sunway TaihuLight isimli dünyanın bir numarası olan bilgisayarın işlemcileri, Çin’in Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi tarafından tasarlanarak üretilen yerli üretim işlemcilerdir.

Sunway TaihuLight Üretim Süreci

Çin’in nükleer patlayıcı test faaliyetleri için Tianhe-2 süper bilgisayarını kullanmasının ardından ABD, Çin’de bazı işlemci lisanslarının kullanımını kısıtlama kararı almıştır. Böylelikle Çin’in kendi işlemcilerini geliştirmeye başlamasının önü açılmıştır. SW26010 adını verdikleri sunucu işlemcisi, Shanghai High Performance IC merkezi tarafından tasarlanarak bir ilke imza atılmıştır. Yeni süper bilgisayarın ArGe harcamasının yaklaşık olarak 1 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Çin, dünyanın en hızlı bilgisayarını üreterek ABD’ye olan bağımlılığından kurtulmuştur. Attığı bu adımlar ile teknolojik gelişmeleri bir adım daha ilerleterek, yeni gelişmelerin önünü açan öncü ülke konumuna gelmiştir. 10 yıl önce en iyi 500 bilgisayar listesinde Çin, 10 adet bilgisayara sahipken 2016 yılına gelindiğinde 167 süper bilgisayara sahiptir. ABD’nin sahip olduğu 165 adedi de aşarak bu konuda, lider ülke konumuna yükselmiştir.

En Hızlı Bilgisayar
https://www.top500.org/lists/2017/06/

Sunway TaihuLight Kullanım Alanları

Bu tür üst düzey bilgisayarlar, ileri seviyede hava durumu tahmini, nükleer silah tasarımı, petrol sahalarının analizi gibi özel amaçlar için kullanılır.

Süper bilgisayarlar ayrıca toprak sistemi modellemesi, okyanus yüzey dalgası modelleme, ulusal güvenlik ve uçak tasarımı, atomistik simülasyon, faz-alan simülasyonu, ileri üretim ve büyük veri analizi gibi alanlarda çeşitli araştırma ve mühendislik çalışmaları için kullanılabilecek düzeydedir. Dolandırıcılık algılama uygulamalarında da üst düzey performans göstermektedir.

Sunway TaihuLight, bilim adamlarının evrenin oluşumuna dair çalışmalarına da yardımcı olabilecektir. 10 trilyon parçacık içeren bir simülasyon ile Sunway TaihuLight süper bilgisayarı, evrendeki en büyük simülasyonu oluşturabilecek özelliklere sahiptir.

Scroll to Top