Sinüzit ve Tedavisi

Sinüzit ve Tedavisi

Sinüzit Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit; göz, alın ve yanakların ardında bulunan ve içi hava ile dolu olan sinüs kanalların tıkanmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Tıkalı olan kanallarda üretilen salgılar, sinüs içerisinden çıkamayarak kanal içerisinde hapsolur. Bu durumun sonucunda sinüs kanallarında ve göz çukurlarının etrafında pek çok bakteri oluşur ve bu bakteriler hızla üremeye başlar.

Sinüzitte sarı, yeşil ya da kanlı buru akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alma duyusunda azalma, diş ağrısı, göz etraflarında ağrı, yüzde basınç hissi, yanak ağrısı, kötü ağız kokusu (halitosis), artan aralıklarla baş ağrısı, ses kısıklığı, alın ve göz altlarında ağrılı şişlikler, çift görme, ateş, yorgunluk , sert boyun, nefes darlığı, öksürük gibi belirtiler görülebilmektedir.

Sinüzitin akut ve kronik olmak üzere iki farklı tipi mevcuttur. Akut sinüzit olarak tanımlanan sinüzit tipi; tamamen iyileşme süreci 4 haftaya kadar olan sinüzit tipleridir. Kronik sinüzit ise; 12 hafta ya da daha uzun süren sinüzit tipleridir.

Sinüzitin sebepleri arasında; sigara içmek, kirli hava, alerjik nezle, üst solunum yolları enfeksiyonu, burun kemiğinin yada kıkırdağının eğri olması, burun eti şişmesi, geniz etindeki büyüklük, sinüs ya da burun kanallarındaki tıkanıklık, sinüs ya da burun tümörleri sayılabilir.

Sinüzit Tedavisi ve Tedavi Seçenekleri

Akut sinüzitlerde genellikle 10 ile 21 gün arasında değişen antibiyotik ve burun açıcı sprey tedavileri uygulanmaktadır. Akut sinüzitlerde evde bitkisel tedavi yöntemleri denenebilir. Bunun için yarım litre içme suyu bir tencere içerisine boşaltılır. Suyun içerisine üç çorba kaşığı kurutulmuş kır papatyası eklenerek, su 5 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılır. Kullanılacak papatyaların saplı ve büyük olmamasına dikkat edilmelidir. Kaynama sürecinden sonra, tencereyi ocaktan indirin ve ocağın altını kapatın. Tencereyi de kapsayacak şekilde, yüzünüze havlu veya büyük bir bez örterek, 5 dakika boyunca tencereden çıkan buharı burnunuz ile solumaya çalışın. Soluma işleminden sonra 10 dakika ara verin ve sonrasında aynı tencereyi tekrar kaynatın (papatyaları yenilemenize gerek yok). Sonrasında soluma işlemini aynı şekilde tekrarlayın. Bu uygulama akıntı gelmeye başlayana kadar her gün tekrar edilmelidir.

Bunun yanında akut sinüzit tedavisinde, distile (saf) su, tuz ve netipot ismi verilen sürahi benzeri kaplar yardımıyla yapılan sinüs temizliği de etkili olmaktadır.

Kronik sinüzitlerde genellikle ilk olarak ilaç tedavisi denenmektedir. Ancak ilaç tedavisinin sonuç vermediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanması gündeme gelmektedir. Kronik sinüzitlerin cerrahi olarak tedavisinde tomografi sonuçlarının incelenmesi ya da endoskopik görüntüleme, müdahale yapılacak bölgenin belirlenmesi açısından önemlidir. Cerrahi sinüzit tedavisinde kullanılan endoskopik sinüs cerrahisi yöntemi ile başarı oranı %90’a ulaşan operasyonlar yapılabilmektedir.

Scroll to Top