Tırnak Batması ve Tedavisi

Tırnak Batması

Tırnak Batması ve Belirtileri Nelerdir?

Tırnaklar, düzenli olarak kesilerek temiz tutulması gereken dış vücut parçalarıdır. Genel olarak ayak başparmağında olmak üzere, kesimi yanlış bir şekilde yapılan tırnaklarda tırnak batması rahatsızlığı oluşabilir. Tırnak batması, tırnağın bitim noktasında bulunan deriye ya da yan taraflarındaki deriye gömülmesi sonucunda oluşan acı verici bir rahatsızlıktır. Rahatsızlık bir veya her iki tırnak tarafının deri içerisine doğru batması şeklinde görülebilir. Buna ek olarak, tırnak batması sebebiyle tırnağın kenarındaki deri dokusu da genişleyerek tırnak üzerine eklenir.

Tırnak batmasının başlıca sebepleri arasında yanlış tırnak kesiminin yanı sıra; tırnakların çok derin bir şekilde kesilmesi, ayak baş parmağına baskı yapan dar kalıplı ayakkabılar giyilmesi, mantar enfeksiyonları, doğumsal anomaliler, tekrarlayan tırnak zedelenmelerine sebep olabilecek futbol gibi sporlar, aşırı kilo, yatalak hastalarda fazla örtü kullanılması, aşırı ayak terlemesi, tırnaklarda oluşan çarpma ve ezilme gibi travmalar ile şeker hastalığı gibi birçok hastalık bulunabilir.

Tırnak batmasının belirtiler arasında, batmanın olduğu tırnak bölgesinde kanama, şiddetli ağrı, enfeksiyon ve kızarıklık görülmektedir. Hastalığın ilerlemiş olduğu iltihaplı durumlarda, doğru bir tedavi yöntemi için röntgen çekilmesi ve kültür alınması gerekebilir.

Tırnak Batması Tedavisi

Tırnak batmasının tedavisinde doktorlar tarafından ilaç tedavisi veya küçük çaplı cerrahi operasyonlar yapabilir. Önemli olan noktalardan birisi, tırnak batması tedavisi için doktora gitme noktasında ihmal yapılmamasıdır. Evde kendi imkanlarıyla cerrahi tedavi oluşturmaya çalışan kişiler, ağrıların ve enfeksiyonun artmasına neden olabilirler. Enfeksiyon ilerleyerek ayak içlerine ve damarlara ulaşabilir ve daha büyük sorunlara yol açabilir.

Cerrahi müdahale yapılmadan tedavi gerçekleştirilmesi için tırnağın yumuşatılması, krem kullanılması, ayakkabı seçiminin değiştirilmesi, antibiyotik kullanılması ve ayak temizliğinin düzenli yapılması gerekmektedir. Fakat aşırı ilerlemiş batma problemlerinde cerrahi yöntemlerle batmanın giderilmesi gerekebilir. Batmaya neden olan tırnağın şeklinde lokal anestezi altında cerrahi olarak değişiklik yapılması hastalığın nüksetmesini engelleyebilir. Bazı durumlarda tırnağın lokal anestezi altında kısmen ya da tamamen alınması da bir çözüm olabilir. Tamamen alınan tırnaklarda, alttan gelen yeni tırnağın uzaması bir yılı bulabilmektedir. Tırnak çekiminin ardından enfeksiyonu önlemek amacıyla doktor tarafından antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Scroll to Top