B Vitamini Hakkında Bilinmesi Gerekenler

B Vitamini

Vitamin grupları içerisinde son yıllarda oldukça popüler olan ve eksikliğinde ciddi sıkıntılar ortaya çıkan B vitamini türleri herkesin dikkatini çekmektedir. B vitamini diğer vitamin guruplarına göre suda çok daha kolay çözülebilen ve vücut için hayati öneme sahip olan fonksiyonları taşımaktadır. İşlevine ve sahip olduğu öneme göre çeşitli gruplara ayrılmaktadır.

B Vitamini Türleri Nelerdir?

  • B1 vitamini, insan vücudundaki şekeri enerjiye dönüştürür. Ayrıca sinir sistemine ait olan tüm yıpranmaları da giderir. Alkol tüketiminin fazla olması ve dengesiz beslenme sonucu görülen B1 vitamini eksikliğinde; dikkat dağınıklığı, sinirlilik ve aşırı yorgunluk belirtileri ortaya çıkar. Bunun neticesinde çeşitli kas ve mide rahatsızlıkları gelişir.
  • B1 vitamini, tam tahıl, yer fıstığı, fasulye, ıspanak, kale, siyah çörek pekmezi ve buğday tohumunda bulunur.

  • B2 vitamini, insan cildini besleyen ve gün içindeki enerjiyi karşılayan bir yapıya sahiptir. B2 vitamini eksikliği, aşırı süt ve alkol tüketmek sonucunda ortaya çıkar. B2 eksikliğinde ağız bölgesinde iltihaplanma ve çatlaklar oluşur. Ayrıca B2 vitamini erken yaşlanmayı ve kalp hastalığının gelişimini önlemede etkilidir.
  • B2 vitamini, badem, yoğurt, yumurta, brüksel lahanası, ıspanak ve soya fasulyesinde bulunur.

  • B3 vitamini, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu enerjiyi elde etmek için karbonhidratları yağa dönüştüren bir özellik taşır. B3 vitamini eksikliğinde sindirim problemleri ortaya çıkar. Bunun neticesinde ileri yaşlarda bunama da meydana gelebilir. Çok sık ishal olunuyorsa B3 vitamini eksikliği var demektir.
  • B3 vitamini, kırmızı et, süt, yumurta, fasulye ve yeşil sebzelerde bulunur.

  • B5 vitamini, kırmızı kan hücrelerini çoğaltan ve vücut için önemli bir hormon olan tiroidi artıran bir yapıya sahiptir. Ayrıca araştırmalarda, B5’in kızarıklık ve cilt lekeleri gibi cilt yaşlanmasının belirtilerini azaltma yeteneği ile sağlıklı cilde sahip olunmasına yardımcı olduğu belirtilmektedir. B5 vitamini eksikliğinde iştahsızlık, uykusuzluk ve sindirim sorunları gözlemlenir.
  • B5 vitamini, avokado, yoğurt, yumurta, et ve baklagillerde bulunur.

  • B6 vitamini, protein ve karbonhidratlar için hayati derecede önemli olan bir vitamin türüdür. Beyin kimyasallarının üretimini sağlayan vitamin, kan hücreleri için de yapı taşıdır. Uyku düzeninin sağlanmasında önemli bir görev üstlenir. Eksikliğinde tiroit hastalıkları, uyku problemleri ve depresyon ortaya çıkar.
  • B6 vitamini, tavuk, hindi, orkinos, somon, mercimek, ayçiçeği tohumları, peynir, kahverengi pirinç ve havuçta bulunur.

  • B7 vitamini, amino asit dengesini sağlayan ve enerji kaynağı olan bir B vitamini türüdür. Sağlıklı saç, cilt ve tırnaklarla olan ilişkisi nedeniyle, bu B vitamini türü “güzellik vitamini” olarak anılır. Diyabetli kişilerin yüksek kan şekeri düzeylerini kontrol etmesine yardımcı olabilir. Gebelikte de önemli bir yere sahiptir, çünkü bebeğin normal büyümesi için hayati önem taşımaktadır. Eksikliği durumunda cilt solgun görünür ve kalp ritmi bozulabilir.
  • B7 vitamini, arpa, karaciğer, tavuk, balık, patates, karnabahar, yumurta sarısı ve fındıkta bulunur.

  • B9 vitamini, kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu vitamin türüdür. Yapılan çalışmalar, B9 vitamininin depresyonu ve hafıza kaybını önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Ayrıca gebelikte bebeğin büyümesini desteklemesi ve nörolojik doğum kusurlarını önlemesi sebebiyle hamile kadınlar için de büyük önem taşımaktadır. B9 eksikliğinde iştahsızlık ve kilo kaybı ile beraberinde yorgunluk ortaya çıkar.
  • B9 vitamini, koyu yapraklı yeşil sebzeler, kuşkonmaz, pancar, somon, kök sebzeleri, süt, bulgur ve fasulyede bulunur.

  • B12 vitamini, bütün zihin aktiviteleri destekleyen, sinir hücrelerini besleyen ve aminoasitlerin kaliteli bir şekilde enerji üretmesini sağlayan çok yönlü bir vitamindir. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerini üretmek ve demire yardımcı olmak için B9 vitamini ile çalışır, oksijen taşıyan hemoglobin üretilmesini sağlar. B12 vitamini sadece hayvan ürünlerinde bulunduğu için araştırmalar, vejetaryanlerde B12 eksikliğinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bunun için vejetaryenlerin B12 vitamin takviyesi alması tavsiye edilmektedir. Bu vitaminin eksikliğini yorgunluk, unutkanlık ve zihinsel problemler ortaya koyar.
  • B12 vitamini, balık, kabuklu deniz hayvanları, süt, yumurta ve sığır etinde bulunur.

    B vitamini hangi besinlerde bulunur

    B Vitamini Takviyeleri Faydalı Mıdır?

    B grubu vitaminleri doğal gıdalarla da alınabilen vitamin türüdür. Ancak yukarıda bahsedilen eksiklikler görüldüğünde tablet yöntemiyle B vitamini takviyesi almakta fayda vardır ve bu vitaminler kolay çözülüp atılabildiği için vücuda zararlı değildir.

    Scroll to Top