Çanakkale Şehitlikleri

Çanakkale Şehitler Abidesi
Çanakkale Şehitler Abidesi

Çanakkale zaferinin anısını taze tutmak, tarihi yerinde yaşamak, şehitlere vefa duygusunu göstermek amacıyla pek çok insan Çanakkale şehitliklerini ziyaret etmektedir.  Birçok kişinin Çanakkale’de şehit veya gazi olan bir yakınının bulunması, Çanakkale’de basılan her toprak parçasının altında, bir şehidin yatıyor olması ihtimalinin oldukça yüksek olması, Çanakkale şehitliklerini ziyaretin önemini artırmaktadır. Şehitliklerde bulunmak, tabyalarda savaş günlerini hissetmek, milli ve manevi açıdan insanları oldukça etkilemektedir.

Çanakkale, yurt içi ve yurt dışında yaşayan insanların ortak paydasıdır. Birinci dünya savaşına yön veren bir cephe olması sebebiyle tarihsel açıdan önemli bir konumda bulunan Çanakkale, yerli ve yabancı gezginlerin gezi rotalarında yer almaktadır. Bölgede Türk şehitliklerin yanı sıra yabancı askerlere ait mezarlıklar da bulunmaktadır. Çanakkale’de her yıl uluslararası katılımın da olduğu törenler düzenlenmektedir.

Çanakkale şehitlikleri denince ilk akla gelen yer; Gelibolu yarımadasıdır. Şehitliklerin ve savaş alanlarının büyük bir bölümü Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde yer almaktadır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı da Gelibolu’da değil, Eceabat’ta bulunmaktadır.

Çanakkale Şehitlikleri Gezi Haritası
Çanakkale Şehitlikleri Gezi Haritası

Çanakkale Şehitlikleri Gezilecek Yerler

Çanakkale, ziyarete gelenleri “Dur Yolcu” yazısı ile karşılamaktadır. Çanakkale Boğazının en hakim konumu üzerine yazılmış bu yazı, dizili taşlar boyanarak yapılmıştır. Çanakkale’den gelip geçenlere, bu bölgede neler yaşandığını anımsatmak amaçlanmıştır. “Dur Yolcu” Anıtı, Eceabat ilçesinde Kilitbahir köyü sınırları içerisindeki askeri bölgede yer almaktadır. Askeri bölge içerisinde bulunduğundan özel izinle ziyaret edilebilmektedir.

Dur Yolcu Anıtı
Dur Yolcu Anıtı

Çanakkale şehitlikleri dendiğinde akla ilk olarak Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Alanında bulunan Çanakkale Şehitler Abidesi gelmektedir. Çanakkale Şehitler Abidesi, Gelibolu yarımadasının uç kısmında bulunmaktadır. 41 metre uzunluğundaki 4 adet ayağın üzerine oturtulmuş kare biçimli bir tabladan oluşan, Çanakkale Savaşlarında şehit düşenlere adanmış bir anıttır. Üzerinde kabartmalar bulunmaktadır. 19 Nisan 1954 tarihinde temeli atılan anıt, 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılmıştır. Çanakkale Şehitler Abidesinin altında, savaş eserleri müzesi yer almaktadır. Abidenin sol tarafındaki alanda ise yurdun her bir köşesinden Çanakkale’de vatanı savunmak için savaşmaya gelen ve canlarını feda eden aziz şehitlerin yer aldığı Çanakkale Şehitliği bulunmaktadır.

Çanakkale Şehitler Abidesinin konumu, boğazdan geçen bütün gemilerin göreceği şekilde ayarlanmıştır. Şehitler Abidesi, uzaktan, Mehmetçiği temsilen M şeklinde görülmektedir.

Şehitler anıtı gibi Çanakkale’de ziyaret edilmesi gereken birçok tarihsel alan mevcuttur. Çanakkale Şehitlikleri Gezisi kapsamında gidilip görülmesi gereken diğer yerlerden bazıları;

  • Çanakkale savaşlarının yaşandığı Anafartalar, Seddülbahir, Kilitbahir, Arıburnu ve Conkbayırı gibi savaş alanları
  • Conkbayırı Mehmetçik Parkı Yazıtları, Conkbayırı Yeni Zellanda Anıtı ve Mezarlığı
  • Conkbayırı Atatürk Anıtı, Atatürk’ün Savaş Gözetleme Yeri ve Atatürk’ün Saatinin Parçalandığı Yer
  • Bigalı Atatürk müzesi
  • Anzak Koyu ve Tören Alanı
  • 57.Alay Şehitliği
  • Şahindere Hastane Şehitliği, Mecidiye Şehitliği, Zığındere Hastane Şehitliği, Yahya Çavuş Şehitliği ve Anıtı
  • Namazgah Tabyası, Mecidiye Tabyası, Ertuğrul Tabyası
  • Seyit Onbaşı Anıtı
  • Mehmet Çavuş Anıtı (Cesarettepe)
  • Çimenlik Kalesi, Çamburnu Kalesi, Seddülbahir Kalesi
  • Gözetleme Tepe Şehitlik Anıtı
  • Kanlısırt Kitabesi
  • Büyük Anafarta Köyü Özay Gündoğan Müzesi
  • Mehmetçiğe Saygı Anıtı

şeklinde sıralanabilir. Ayrıca, Çanakkale Destanı Simülasyon Merkezinde gösterilen yaklaşık 100 dakikalık Çanakkale Belgeseli de izlenebilir.

57. Alay Şehitliği
57. Alay Şehitliği
Seyit Onbaşı Anıtı
Seyit Onbaşı Anıtı

Çanakkale’ye kafile halinde bir gezi düzenlenmişse; alanında uzman olan ve tarihi iyi bilen bir rehberin geziye eşlik etmesi faydalı olacaktır. Çanakkale savaşını, savaş alanlarını ve savaştaki anıları hissederek anlatan rehber sayesinde, gezilen yerlerin tarihi olaylardaki yeri ve önemi hakkında bilgi elde edebilir, anın atmosferini hissedebilir, bir ulusun kendi kaderini nasıl değiştirdiğine tanıklık edebilirsiniz.

Scroll to Top