Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu tarafından haşmet ve gösteriş noktasında büyük bir özenle inşa edilmiştir. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra, 1460 yılında inşaatına başlanan ve 1478 yılında tamamlanan saray, 3 Nisan 1924 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti döneminde müze haline getirilmiş bir yapıdır.

Marmara Denizi bölgesine bakan ve İstanbul Boğazı’na hakim Haliç arasındaki İstanbul Yarımadası’nın ucunda bulunan Fatih Sarayburnu’nda inşa ettirilmiştir. Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca Osmanlı padişahlarına ev sahipliği yapmanın yanı sıra imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılmıştır. Bu zaman zarfında sarayda 4000 civarında insan yaşamıştır.

Saray halkının Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı ve diğer saraylarda yaşamaya başlamasının ardından, Topkapı Sarayı‘nda sadece görevliler ikamet etmiş fakat Topkapı Sarayı hiç bir zaman önemini kaybetmemiştir. Saray içerisinde bulunan Kutsal Emanetler bölümü, padişah ve ailesi tarafından her sene Ramazan ayında ziyaret edilmiştir.

Müze dönüşümünden sonra saray 300.000 metrekarelik bir alanda ziyarete açılmıştır. Saray yapısı içerisinde meydanlar, avlular, bahçeler, Alay Meydanı, Aya İrini Kilisesi, darphane, fırın, pastane, odun ambarları, asker ocakları, divan binası, harem dairesi, Adalet Kulesi, iç saray, padişaha ait bölümler, hazine, Has Oda ve galeriler bulunur. Osmanlı döneminden kalmış mobilyalar, özel eşyalar, çeşmeler, çiçek tarhları, 300.000 adedin üzerindeki arşiv belgeleri, tablolar ve el yazmaları müze kapsamında sergilenir. Ayrıca Hicaz’dan getirilen Kutsal Emanetler de müzede sergilenmektedir.

Topkapı Sarayı, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiştir.

Topkapı Sarayı’na Ulaşım Ücret ve Gezi Saatleri

İstanbul’un Fatih Sarayburnu bölgesinde yer alan Topkapı Sarayı için ulaşım; Atatürk Havaalanı üzerinden metro hattıyla, İstanbul içerisinde Marmaray hattı kullanılarak veya tramvay hatları kullanılarak gerçekleştirilebilir. Ayrıca taksi ile çok kolay bir şekilde saraya ulaşılabilir. Saraya giriş için online bilet alınabildiği gibi müze girişinde bilet alınabilmektedir. Biletler ücretli olmakla birlikte bilette sarayın Harem bölümü hariçtir. Harem bölümüne giriş bileti ise ayrı olarak temin edilmelidir. Ayrıca Müze Kart, Harem ve Aya İrini Kilisesi’nde kullanılamaz.

Aya İrini Kilisesi için giriş bileti ayrı ücretlidir. Giriş için biletmatikler veya müze kart kullanılabilir. Biletler kredi kartı veya nakit olarak yapılabilir. Müze, salı günleri hariç haftanın her günü ziyaret edilebilir. Müze; 30 Ekim – 15 Nisan tarihleri arasında saat 9.00 ile 16.45 arasında, 15 Nisan – 30 Ekim tarihleri arasında ise saat 9.00 ile 18.45 arasında ziyarete açıktır. Dini bayram günlerinde müze ziyareti 13.00 – 19.00 saatleri arasında yapılmaktadır.

Scroll to Top