Hayvan Isırıkları, Böcek ve Yılan Sokmalarında İlk Yardım

Hayvan Isırıkları, Böcek ve Yılan Sokmalarında İlk Yardım

Hayvan ısırıkları ve sokmaları alerjik reaksiyonlar, enfeksiyonlar, cilt yaralanmaları, zehirlenme ve ölüm riski taşır. Enfeksiyon ya da zehirlenme sebebiyle ısırık çevresinde şişme ve kaşınma görülebilir.

Isıran hayvanın zehirsiz ya da hastalıksız olduğu düşünülse de, herhangi bir hayvanın ısırmasından sonra en kısa sürede tıbbi yardım alınmalıdır. Tıbbi yardım esnasında tetanos ve kuduz aşısı yapılabilir ve gerekli tetkiklerin ardından hastanın bir müddet müşahede altında kalması gerekebilir.

İlk Yardım

Hayvan ısırmaları ya da sokmalarında öncelikle yaranın üzeri bir müddet sabunlu su ile yıkanmalıdır. Kolonya ve benzer sıvılar kullanılmamalıdır. Yara yıkanırken tahriş edilmemeli ve kanatılmamalıdır. Yaranın üzerine antibakteriyel bir krem sürülmeli ve ardından yara temiz bir bezle kapatılmalıdır. Eğer ısırmadan dolayı kanama mevcut ise, bu bölgeye basınç uygulanarak kanama durdurulmalıdır. Arada temiz bir bez olmak kaydıyla, yara üzerine buz tutulması damarların büzülerek enfeksiyonun yayılmasını önleyecektir. Buz, yara üzerine direkt olarak temas ettirilmemelidir.

Karınca ısırığı ya da arı sokmalarının yaklaşık olarak %2’sinde ciddi alerjik reaksiyonlar oluşmaktadır. Yüzün, dudakların ya da dilin şişmesi, solunum zorlukları, yaygın bir döküntü gibi belirtiler hayatı tehlikeye sebep olabilir ve acilen tıbbi yardım gerektirir. Arı ısırmalarında, eğer arının iğnesi cildin üzerinde görünüyorsa iğne ciltten çıkartılmalıdır. Arı alerjisi bulunan bazı kişilerde, arı sokması ölüme dahi sebep olabilmektedir.

Tüm yılan ısırıkları, potansiyel olarak hayatı risk taşır ve mutlaka vakit kaybedilmeden 112 acil aranarak tıbbi yardım istenmelidir. Yılan ısırmalarında mümkünse yılanın fotoğrafı çekilmelidir. Yılan diğer kişilere de zarar verebileceğinden yakalanmaya çalışılmamalıdır. Hasta sakin tutulmalıdır. Hastanın heyecan yapması kan dolaşımını hızlandıracak ve zehrin vücutta yayılmasını hızlandıracaktır. Hastanın yürümesine, hareket etmesine izin verilmemelidir. Özellikle sokulan bölge ve hasta hareket ettikçe zehrin vücuda yayılımı hızlanacaktır. Isırılan bölge kalp seviyesinden aşağıda bir pozisyonda tutulmalıdır. Sokulan bölgenin üst kısmına, dolaşımı engellemeyecek kadar sıkı olacak şekilde bir bandaj sarılarak bölgenin kan sirkülasyonu yavaşlatılmalıdır. Bölgenin çok sıkılması kangrene ve uzvun kaybedilmesine sebep olabilmektedir. Isırılan bölge kesilmemeli ve emilmemelidir. Ülkemizdeki yılanlar genellikle öldürücü nitelikte zehir taşımamaktadır. Genellikle karşılaşılan vakalarda, sokulan bölgenin kesilmesi ve emilmesi sonucunda, yarayı emen kişinin ağzından hastaya enfeksiyon bulaştığı görülmektedir.

Scroll to Top