Omuz bölgesi dört farklı eklemden oluşmaktadır. Vücudun en hareketli bölgesi olan omuz bölgesi, yaralanmalara ve hasar görmeye karşı riskli bir konumdadır. Kazalar sonucunda oluşan omuz hasarlarının yanı sıra; bazı omuz rahatsızlıkları hareketsizlik, çok fazla hareket etmek ya da yatma bozukluklarından dolayı oluşabilmektedir. Omuzlarda oluşan hastalıklarda en fazla hissedilen şikayet ağrıdır. Genellikle omzun üst kısmında görülen bu ağrılar, kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir.
Omuz Ağrılarını Önlemeye Yardımcı Uygulamalar
Omuz ağrılarının önüne geçilmesinde, aşağıdaki adımların uygulanması faydalı olmaktadır:
- Gün içerisinde bir müddet omuz ve bel egzersizleri yapılmalıdır.
- Ağır yük taşımamalı, taşınmak zorunda kalındığında bileklerde değil el içerisinde taşınmalıdır.
- Eğik pozisyonda uzun süre oturulmamalıdır. Arada bir sırtı dikleştirmek omuz ağrılarının geçmesine yardımcı olmaktadır.
- Omuz ağrısının yoğun olduğu tarafa yatılmamalıdır.
- Günde 5 – 6 kez, eller ense arkasında olacak şekilde egzersiz yapılmalıdır.
Artroskopi Nedir?
Artroskopi, eklem içlerinin fiberoptik cihazlar yardımıyla görüntülenerek meydana gelen hastalıkların tanı ve tedavisinin sağlandığı bir yöntemdir. Artroskopi Latince’den türemiş olup, Artros (eklem) ve Skopi (gözlemek) kelimelerinden meydana gelmektedir. Eklem içerisine bakılan alet ise artroskop olarak adlandırılmaktadır.
Artroskopi Nasıl Uygulanır?
- Eklem içerisine bu uygulamaya yönelik bir sıvı enjekte edilerek eklemin şişmesi sağlanır. Eklemin şişirilmesi, eklem içinin kamera ile görüntülenmesini kolaylaştırmaktadır.
- Cilde genellikle her birisi bir santimetreden daha küçük, 2 adet küçük kesi yapılır. Bir kesiye görüntüleme aparatı, diğer kesiye de artroskop yerleştirilir.
- Eklemin içerisine ışık tutularak işlem yapılan bölgenin görüntüsü ekrana yansıtılır.
- Görüntü 6 – 10 kez büyültülebildiği için, eklem içerisindeki ayrıntılar net bir şekilde muayene edilebilir.
- Operasyon sırasında eklem içerisinin fotoğrafı ya da video kaydı alınabilmektedir.
Artroskopi Operasyonu Sonrasındaki Süreç
Her cerrahi operasyonu gibi, düşük de olsa artroskopi operasyonları da cerrahi ve anestezik riskler taşımaktadır. Artroskopi operasyonu sonrasında hijyen şartlarına uyulmaması durumunda, cildin enfeksiyon kapma riski bulunmaktadır. Bu risk, literatürde %1 veya %2 oranındadır.
Artroskopi sonrasındaki rehabilitasyon sürecinde, genellikle buz uygulamasına ve hastanın dinlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde omuz askısı kullanmak gerekebilir ve omuz askısı ağrı hafifledikten sonra çıkartılabilir. Rehabilitasyon sürecinde doktor ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulayabilir. Antibiyotik tedavisi bazı hastalarda tablet ile, çoğu durumlarda da enjeksiyon yöntemiyle uygulanmaktadır. Operasyon sonrasında pansuman bölgesi kuru kalmak kaydıyla hasta duş alabilir. Yaraların iyileşmesi 2 – 3 hafta sürebilmektedir. Bu süre zarfında yara ıslatılmamalıdır. Artoskopi operasyonları sonrasında, operasyonun yeri ve de büyüklüğüne göre bir süre koltuk değneği kullanmak gerekebilir. Menisküs tamiri operasyonlarında, dizin hareketlerini kısıtlamak ve iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla hareket kısıtlayıcı bandaj kullanılabilir. Bu bandaj genellikle 4 – 6 hafta süresince çıkartılmamaktadır. Operasyon sonrasında yapılması gereken egzersizler, operasyonun yerine ve de büyüklüğüne göre doktor tarafından belirlenmektedir.