Kalıcı parfümler, yoğun parfümler, konsantre parfümler… Birçok çeşidi bulunan parfümlerin birbirinden ayırt edilmesini sağlayan özelliklerini bilerek buna göre tercih yapılması, bilinçli tüketici olmak adına önemlidir. Konsantresi artan parfümün kokusu da ona göre yoğunlaşır ve daha kalıcı bir hal alır. Aynı firma tarafından üretilen parfümlerde bile kalıcı parfüm çeşitleri veya hemen havaya karışan parfüm çeşitleri bulunmaktadır. Herkesin kendi cilt kokusuna yakın bir kokuyu seçmesi parfüm seçiminde büyük rol oynamaktadır.
EDP (Eau De Perfume) mi EDT (Eau Du Toilette) mi?
Parfümler, içeriğinde bulunan konsantre ve esansın oranlarına göre çeşitlendirilirler. Bu ayırt edici bilgiler, genellikle parfüm şişelerinin ön tarafında, 100 ml EDT veya 75 ml EDP şeklinde ifade edilir.
EDP (Eau De Perfume): Esans miktarı %18 ve üzeri olan parfümleri ifade eder. Parfümün içerdiği esans oranı arttıkça, parfüm kokusunun yoğunluğu ve kalıcılığı da artmaktadır. Dolayısıyla, EDP parfümler diğer türlere göre daha kalıcıdır.
EDT (Eau Du Toilette): Esans miktarı %10 civarında olan parfümleri ifade eder. EDT’nin içeriğindeki esans oranı, her zaman EDP’nin esans oranından düşük olmaktadır. Bu da kalıcılık konusunda EDP’nin arkasında kalmasına neden olur.
EDP ve EDT dışında üzerinde Kolonya yazan parfümlerde ise esans miktarı %3 civarındadır.
Parfüm yapımında kullanılan bağlayıcılar da, parfümleri birbirinden ayırt eden özelliklerdendir. Kaliteli bir parfümde bağlayıcı olarak misk ve amber kullanılırken ucuz parfümler gliserin gibi yapay bağlayıcılar içerir.
Kaliteli, esans miktarı yüksek, kalıcı kokular, her ne kadar parfümün kalitesini belirlese de, çok fazla terlenecek alanlarda bu parfümlerin kullanılması uygun değildir. Çünkü parfümün ter kokusu ile birleşmesinden etrafa sadece parfüm kokusu değil, ter ile bastırılmış parfüm veya parfüm ile bastırılmış ter kokusu yayılabilir.
Parfüm Alerjiniz Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Parfüm bazı insanlar için güzel kokmak, ter kokusunu saklamak ve daha elit bir havaya sahip olmak için kullanılır. Fakat bazı kişiler içinse tam bu özelliklerin zıddıdır. Bazı kişilerde parfüm demek; nefes darlığı, tüm vücutta kaşıntı ve döküntü, dudaklarda morarma demektir. Peki; buna göre parfüm kullanmaya başlamadan önce nelere dikkat etmek gereklidir? Alerjiniz olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Yalnız parfüm kullanırken dikkat etmeniz gereken bir başka husus; sizin üzerinizdeki parfüm kokusunun parfüm alerjisi olan bir başka kişiye dokunabileceğidir. Bu yüzden parfüm kullandığınızda mutlaka arkadaşlarınızın ve yakınlarınızın alerjisi olup olmadığını öğrenin ve onların yanına giderken parfüm kullanmayın.
Parfüm Alırken Nelere Dikkat Etmek Gereklidir?
- Parfüm seçerken parfümü ilk olarak bileğinizin iç tarafında çok az miktarda deneyin.
- Parfüm denemek için gittiğinizde yanınızda ince bir fular da götürün. Parfümü bileğinize sıktıktan sonra fularınıza da sıkın. Parfümün tendeki ve kıyafetteki değişimi farklı olacaktır.
- Parfüm deneme aşamasında, parfümü sıktıktan sonra en az üç dakika kadar parfümün teninize sinmesini bekleyin. Çünkü teninize karışan parfümün teninizle birlikte nasıl koktuğu çok önemlidir.
- Eğer vaktiniz varsa parfümü sıktıktan sonra daha uzun süre bekleyin. Bir parfümün üzerinizdeki kokusunu anlamak için 1 saat geçmesi gereklidir. Parfüm seçiminizi acele etmeden yaparsanız daha uygun kokuyu bulabilirsiniz.
- Bir süre geçtikten sonra parfümün hem teninizdeki hem fularınızdaki kokusu eğer sizi boğmuyorsa ve kokusu hala ilk sıktığınız gibi ise o parfümün size uygun olduğu söylenebilir. Moda diye bir parfümü almanız yanlış tercih olacaktır.
- Her zaman parfüm alışverişini sabah saatlerinde yapın. Çünkü insan burnu sabah saatlerinde akşam ve öğle saatlerine göre çok daha iyi koku alır.
- Parfümden en iyi verimi almak için parfümle beraber kremini de almak ve beraber kullanmak iyi bir seçenek olabilir.
- Parfümler, kişilerin yaşına, yaşadığı coğrafyaya, ten rengine, yeme alışkanlığına, alkol ve sigara kullanımına, baharat tüketme durumuna göre kokuyu farklı şekilde yansıtır. Çünkü tüm bu özellikler, kişilerin terleme oranları ve hormonal dengeleri üzerinde etkilidir. Bu sebeple aynı kokuların farklı kişilerde farklı şekilde kokması mümkündür. Her parfüm her insana aynı derecede yakışmayacaktır.
- Parfümün kullanıldığı zamana ve mekana dikkat etmek gerekir. Yaz aylarında daha çok sabun kokulu parfümler tercih edilebilir. Şık bir gece elbisesi içerisinde ağır bir parfüm iyi kokabilir ancak aynı parfüm işyerinde uygun olmayabilir.
Parfüm Nereye Sıkılır?
- Parfümünüzü sıkarken parfüm şişesini, en az 15 cm geride tutmalısınız. Bu şekilde uzaktan sıktığınız parfüm, kıyafetlerinizde iz yapmayacaktır.
- Parfümünüzü aynı bölgeye, fazla miktarda sıkmamalısınız. Fazla parfüm kullanmak istediğinizde, bileğinize, kulağınızın biraz altında kalan nabız bölgenize ve dirseklerinizin iç bölümüne, hafifçe uzaktan gezdirerek sıkın.
- Parfümü sıktıktan sonra parfüm sıktığınız bölgeyi ovuşturmayın, kendi kendine kurumasını bekleyin.
- Duş sonrasında hemen parfümünüzü sürmeyin. Duştan sonra parfüm sürmek için en ideal süre, duştan on beş dakika sonrasıdır. Çünkü bu süreçte beden tamamen kurur ve cilt, parfümü daha rahat emer.
- Yağlı cilde sahip olanlar, parfüm kullanmada en şanslı olan kişilerdir. Yağlı olan cilt, parfümü daha çok çeker. Parfümünüzü az bile sürseniz, uzun süre güzel kokarsınız.
En Çok Tercih Edilen Parfümler
- Gül, zambak ve yasemin, ardından amber, vanilya ve sandal ağacı, son olarak da bergamot ve limonun fresh ve narenciye uyumu ile en iyi parfümler listesinde ilk 30’da yer alan; kalıcı, sofistike, iddialı, dikkat çekici ama zarif bir koku, Chanel No 5
- Egzotik tutkulu meyveler, misk ve gardenya ile çekici bir koku olan Carolina Herrera 212 VIP
- Lotus ve gül çiçekleri ile taze ve saf bir kokuya sahip, Issey Miyake L’eau Dissey
- Feminen ve sofistike çiçeksi kokulardan oluşan yumuşak ve zarif bir koku, Chloe Love
- Tutkulu ve ateşli kokusu ile kadınları kalbinden vuran yoğun çiçek kokulu ve kalıcı, Lancome Poeme
- Çok hafif, fresh, kalıcı ve yaz kokusu arayanlara, Dolce Gabbana Light Blue
- Zambak, yasemin ve vanilya kokulu, son derece kadınsı, çekici, ağır, özellikle kış aylarında kullanıma uygun, Hypnotic Poison
- Bargamot, zambak ve yasemin kokularını içeren, ağır ama kalıcı bir koku, Yves Saint Laurent (YSL)
- Beyaz tenli ve ağır kokulardan hoşlanmayan kadınlar için altın ve portakal çiçeği kokulu, Moschino Cheap And Chic Stars
- Oldukça hafif, hoş ve çiçeksi bir kokuya sahip, Daisy – Marc Jacobs
- Özel gecelerde kullanabileceğiniz, kokusu üst düzey parfümleri aratmayan ve fiyatı %40 daha uygun olan, Mont Blanc
- Şeftali, kayısı, kehribar ve sandal ağacı karışımına sahip feminen, taze, çekici, ferah ve kalıcı bir koku olan üstelik oldukça uygun fiyatlı, Exclamation