Saç, Sakal Dökülmesi ve Tedavi Yöntemleri

Saç Dökülmesi ve Tedavi Yöntemleri

Saç Dökülmesi Neden Oluşur?

Saçlar, insanların fiziksel görünümünü çok etkili bir şekilde değiştiren ayrıntılardır. Saçlarda, günlük normal olarak kabul edilen 150 telin üzerindeki dökülmelerde saç dökülmesi problemi olduğu söylenebilir.

Genel olarak kalıtımsal bir problem olmakla birlikte, ilerleyen yaşa bağlı olarak saç dökülmesi bir çok insanda görülebilen bir durumdur. Kıl kökleri ölmediği müddetçe dökülen saçlar alınacak önlemler ve bilimsel tedavi yöntemleri ile yeniden çıkabilmektedir. Yeniden çıkacak olan saçların 6 ay içerisinde yeniden dökülebilmektedir. Burada önemli olan, yeniden çıkan saçların kalıcılığını sağlayabilmektedir.

Genetik dışındaki saç dökülmeler bazı durumlarda dış etkenler, bazı durumlarda da hastalıklar sebebiyle yaşanabilir. Saç dökülmesi sebepleri arasında en başta hatalı saç bakımı uygulamaları yer almaktadır. Bunun dışında saç derisinde ve saçlarda oluşan hastalıklar, hormonal düzensizlikler, saçkıran, stres, kilo kayıpları, fazla A vitamini, anoreksia, demir eksikliği, yanlış şampuanlar, saçların ıslakken ya da zorlanarak taranması ve kansızlık gibi etkenler de saç dökülmesine neden olabilir.

Saç dökülmesine karşı en etkili şampuanlar sırasıyla aşağıda yer almaktadır:

  1. Alpecin Caffeine Shampoo C1
  2. Prozinc Şampuan (Normal ve yağlı saçlar için – Mor ambalajlı kutu)
  3. Nizoral Medikal Şampuan

Sakal Dökülmesi Neden Oluşur?

Sakal dökülmesi halk arasında sakal kıran adıyla bilinir. Sakal dökülmeleri genellikle madeni para büyüklüğünde oluşmaktadır. Sakal dökülmesi; yanıklar, yaralanmalar, stres ve üzüntüye bağlı olarak bağışıklık sistemindeki problemler, mantar enfeksiyonları sebepleriyle oluşabilmektedir.

Sakal dökülmesinde öncelikle sarımsak tedavisi yöntemi denenebilir. %50 başarı oranı olan bu tedavi şeklinde bir adet sarımsak ortadan ikiye kesilir. Sarımsak sakal dökülmesinin olduğu kısma deri tahriş olana kadar sürülür. Bu tedavi 3 ay boyunca uygulanır.

Sakal dökülme tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem de kortizonlu merhem ve kortizon enjeksiyonudur. Bu yöntem evde uygulanamaz. %70 başarı oranı bulunan kortizon tedavisi için mutlaka konusunda uzman bir dermatoloğa başvurmanız gerekmektedir. Hatalı, dikkatsiz ya da fazla uygulandığı takdirde kortizon tedavisinin ciddi yan etkileri olabilmektedir.

SADBE (Squaric Acid Dibutylester) tedavisi sakal dökülmelerinde kullanılan bir diğer yöntemdir. Hair Pharma firması tarafından üretilmiş olup, Roll On şeklinde bir yapısı vardır. Saç ya da sakalın dökülmüş olduğu bölgeyi ıslatacak kadar sürülmesi ile uygulanır.

Medikal Yöntemlerle Saç – Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?

Genel olarak medikal yöntemlerle saç ekimi yapılabildiği gibi sakal ekimi de yapılabilmektedir. Saç ya da sakal dökülmesi devam ederken ekim işlemi yapılmaz. Hem saç hem de sakal ekimi, 22 yaşın altındaki kişilere hormon düzeyleri oturmamış olması sebebiyle uygulanmaz.

Erkeklerde ve kadınlarda kullanılabilen modern saç ekimi yönteminde, kafanın arka tarafından alınan saç kökleri önlerde dökülmüş olan bölgelere ekilerek yeniden saç çıkması sağlanır. Ekilecek saç miktarına göre saç ekimi operasyonları lokal anestezi altında, 5 – 7 saat arasında sürmektedir. Yeni saçlar, ekim işleminden 3 ay sonra görülmeye başlar. İstenilen nihai görünüm saç ekiminden ancak 1 sene sonra elde edilir.

Erkeklerde sakallarda oluşan dökülmelerde de benzer ekim yöntemi uygulanmakta, herhangi bir iz kalmadan yüksek başarı oranları sağlanmaktadır.  Sakal ekiminde, ensenin üzerinde bulunan ince telli bölgedeki köklerden veya kulağın üzerindeki saç köklerinden faydalanılmaktadır.

Scroll to Top