Apple, 1976 yılında Steve Jobs ve Stephen Wosniak birlikteliği ile Kaliforniya’nın Cupertino şehrindeki bir garajda doğmuştur.
Amerika Birleşik Devletleri’nin bilgisayar konusundaki sembolü olan Apple, ilk kurulduğu zamanlarda (1976) Macintosh ismi ile biliniyordu. Bu isim elmanın bir çeşidinden geliyordu. Sonrasında Steve Jobs ismi Apple olarak değiştirdi.
Elma Sembolündeki Isırık Nereden Geliyor?
Bu sembol için birçok söylenti bulunuyor. Bu söylentiler içerisinde en inandırıcısı ise, ilk bilgisayarların üretiminde fazlasıyla rol alan Alan Turing’e ithafen kullanıldığıdır.
Alan Turing, İngiltere’nin savaş dönemlerinde teknolojik konularda yaptığı katkıların hiçe sayılmasından sonra evinde ölü bulunmuştur. Bir masanın başında intihar eden Alan Turing’in elinde ısırılmış bir elma görülmüştür.
Apple Nasıl Kuruldu?
Steve Wozniak ve Steve Jobs teknolojiye olan ilgileri ile bilinirlerdi. İlgileri, 1972 yılında Hawlett-Packard şirketinde yarım günlük işe girmelerini sağlamıştı. Bu dönem içerisinde ev yapımı bilgisayarlar üzerinde çalışmaya başlamışlardı. Konu ticarete geldiği zaman birbirlerini tamamlayan iki kişiydiler. Steve Wozniak’ın bilgisayarlara karşı ilgisi ve bu konudaki süper yeteneği ile Steve Jobs’ın bilgisayarlara karşı ilgisi ve süper pazarlama yeteneği birleşiyordu. İleriki yıllarda yapmış olduğu açıklamalarda da, Apple’ın kuruluşunu birbirini tamamlayan iyi bir ikili olmalarına bağlamışlardır.
Garaj içerisinde çalışmalara devam eden ekip, 200 adet Apple I bilgisayarı üreterek satışını gerçekleştirdiler. Apple I’in satışını gerçekleştirdikten sonra, Apple II için çalışmalara başladılar ve 1977 yılında ortaya çok daha başarılı bir bilgisayar çıkardılar.
Yakaladıkları bu başarıyı bir üst kademeye çıkartıp, IBM’e rakip olmayı hedefleyen ekip, 1980 yılında Apple III’ü geliştirdi.
Ne yazık ki Apple I ve Apple II ile yakaladıkları yükselişi, Apple III ile devam ettiremediler. Beklenmeyen bir tasarım hatasından dolayı, aşırı ısınma sebebiyle hasar gören bilgisayarlar geri çağrıldı. Bilgisayarların geri çağrılmasının Apple’ın daha da hızlı yükselmesine bir engel olduğu aşikar fakat 12 Aralık 1980 tarihinde halka arz edilen Apple, rekor bir sermayeye sahip oldu.
Bununla birlikte kendini bir anda koskoca bir şirketin başında bulan Steve Jobs, ilk hatalı kararını verdi. Jobs, ticari yeterliliğe sahip olan bir yöneticiye ihtiyaç olduğunu düşünüyordu ve 1983 yılında John Sculley Apple’ın başına geçti. John Sculley ve yönetim kurulu ile aralarında olan çeşitli problemlerden ötürü, Steve Jobs 1985 yılında Apple’dan istifa etti. Steve Jobs’ın şirketten ayrılmasıyla birlikte Apple bir çok başarısızlık yaşadı. Bu başarısızlıkların sonucunda Steve Jobs 1996 yılının sonlarında tekrar Apple’ın başına getirildi.
Firma yöneticiliğini devralan Steve Jobs, görselliği ön planda tutan yazılımlar ve cihazlar geliştirdi. Bunların yanında internet yatırımları da yapan Apple şirketi, bütün yatırımlarının karşılığını fazlasıyla alarak en başarılı dönemine giriş yaptı. Sonrasında şirketin bir kademe daha atlayacağı zaman gelmişti.
2007 yılında, Apple’ın telefon geliştirdiğine dair söylentiler ortaya çıkmışken aynı yıl içerisinde iPhone’un tanıtımı gerçekleşti. iPhone’un piyasaya sürülmesi ile birlikte App Store da hizmete sunuldu ve bir rekor kırıldı. Açıldığı ilk hafta, App Store üzerinden 10 milyon uygulama indirildi.