RAID Nedir?

RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks = Ucuz Disklerin Artıklıklı Dizisi veya Redundant Array of Independent Disks = Bağımsız Disklerin Artıklıklı Dizisi) harddisklerde bulunan verilerin daha güvenli şekilde saklanabilmesi ya da harddisklerde bulunan verilerin bilgisayara daha performanslı bir şekilde aktarılabilmesi amacıyla, harddisklerden oluşturulmuş yapılardır.

RAID yapılandırmasında kullanılacak tüm disklerin aynı boyuta, aynı hıza ve mümkünse aynı markaya sahip olması önerilmektedir. RAID yapılandırması oluşturulduğu zaman, disklerdeki tüm veriler silinmektedir. Bu sebeple RAID yapılandırması oluşturulmadan önce disklerde bulunan önemli veriler mutlaka yedeklenmelidir.

Günümüzde bir çok anakart RAID yapılandırmasını destekleyen BIOS uygulamasına sahiptir. Bu sebeple günümüzde RAID yapılandırmaları genellikle BIOS üzerinden yapılmaktadır.

Günümüzde en çok kullanılan RAID türlerini inceleyelim.

RAID 0

En az 2 disk ile yapılır. Bu sayı daha fazla da olabilir. Yazılacak veri, bölünerek harddisklere eş zamanlı olarak yazılır. Aynı şekilde bölünmüş olarak harddisklerlerde tutulan veri, eş zamanlı olarak okunur ve sonrasında birleştirir. RAID 0 yapılandırmasında performans odaklıdır. RAID 0’da hız, disklerin toplam hızı kadar olur.

RAID 0
RAID 0 Yapılandırması

RAID 1

En az 2 disk ile yapılır. Bu sayı daha fazla da olabilir. Yazılacak veri eşzamanlı olarak diğer disklere de yazılır. Aynı okunacak veri eşzamanlı olarak diğer disklerden de okunur. RAID 1 konfigürasyonu veri güvenliği odaklıdır, bu konfigürasyonda herhangi bir hız kazancı yoktur.

RAID 1
RAID 1 Yapılandırması

RAID 0+1

Hem hız hem de veri güvenliği sağlayan RAID türüdür. En az 4 disk gereklidir. Bu konfigürasyonda iki farklı RAID 0, bir RAID 1 bönyesinde birleştirilmiştir.

RAID 0+1
RAID 0+1 Yapılandırması

RAID 1+0

RAID 1+0, RAID 0+1 gibi hem hız hem de veri güvenliği sağlayan RAID türüdür. En az 4 disk gereklidir. Bu yapılandırmada iki farklı RAID 1, bir RAID 0 bünyesinde birleştirilmiştir. RAID 0+1’a nazaran daha az tercih edilmektedir.

RAID 1+0
RAID 1+0 Yapılandırması
Scroll to Top