RFID Nedir?

RFID (Radio Frequency Identification, Radyo Frekanslı Kimlik) sistemi, radyo frekansı kullanarak nesneleri kablosuz olarak takip ve tanıma yöntemidir. RFID sistemi etiket ve okuyucudan oluşur. RFID temel olarak bilgileri almak, göndermek ve saklamak için programlanabilmektedir.

RFID Okuyucu
RFID Okuyucu

RFID etiketin içerisinde bir mikroçip ile bu mikroçipi çevreleyen bir anten bulunmaktadır. Okuyucu ve etiket arasındaki iletişim elektromanyetik dalgalar vasıtası ile oluşmaktadır. RFID okuyucu, sinyalini etikete gönderir ve ardından RFID etiket kimlik bilgilerini okuyucuya iletir. Okuyucu kendisine gelen kimlik bilgisini çözerek bu bilgiyi bağlı bulunduğu bilgisayara gönderir. Bilgisayar kendisine gelen bilgiyi yorumlayarak gerekli işlemleri yapar.

RFID etiketler 3’e ayrılır:

Pasif RFID Etiketler

Maliyeti en düşük RFID etiket çeşididir. Kendi güç kaynakları yoktur. Okuyucunun kapsama alanına girdiklerinde, üzerilerinde dairesel olarak sarılı olan bobin sayesinde indüksiyon akımı üretirler. Pasif RFID etiketler bu şekilde okuyucunun gücü ile çalışmaktadırlar.

Pasif RFID Etiket - İç Yüzey
Pasif RFID Etiket – İç Yüzey
[hr]

Yarı Pasif RFID Etiketler

Üzerinde bulunan küçük güç kaynağı sayesinde, pasif etiketlere göre daha geniş bir okuma alanına sahiptirler. Aynı zamanda daha güvenli olup, okuyucuya daha hızlı yanıt verirler.

Yarı Pasif RFID Etiket
Yarı Pasif RFID Etiket

[hr]

Aktif RFID Etiketler

Devrelerini çalıştırmak ve sinyal üretmek için yarı pasif etiketlere göre daha büyük güç kaynakları vardır. Bu sayede daha iyi bir performansa ve daha geniş bir okuma alanına sahiptirler. Aktif RFID etiketler, diğer etiketlere göre daha maliyetlidir.

Aktif RFID Etiket
Aktif RFID Etiket

RFID’nin Kullanım Alanları

Günümüzde RFID’ler OGS (aktif RFID), HGS kart ve etiketler (pasif RFID), Akbil (pasif RFID), otopark otomasyonları, stok sayım sistemleri gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.

Scroll to Top