Aşırı Terleme ve Tedavi Yöntemleri

Aşırı Terleme

Aşırı Terleme ve Nedenleri

Terleme, vücut ısısının sabit kalmasına yardımcı olan fizyolojik bir olay olarak tanımlanır. Normal şartlarda insan vücudu, yüksek bir ısıya ulaştığı zaman terlemeye başlar. Vücut sıcaklığında oluşan artış, beyindeki hipotalamus bölgesini etkilediğinden dolayı ter bezleri uyarılır. Terin vücuttan buharlaşarak ayrılması ile ısı kaybedilir ve vücuttan ter salınmasıyla vücudun aşırı ısısı giderilir. Vücuttaki ter bezlerinin sayısı 2-3 milyon civarındadır. En fazla ter bezi, avuç içlerinde bulunmaktadır.

Olağan bir şekilde sıcak havadan, fazla efor harcanmasından, aşırı heyecandan, yorgunluktan, aşırı kalın giyinmekten, nemli ortamlardan ve gıdalardan dolayı terleme görülebilir. Farklı bölgelerde meydana gelebilecek olağan terlemenin yanında, aşırı terleme sıkıntısı da yaşanabilir.

Bölgesel terleme noktasında aşırılığın oluşması, sempatik sistemdeki ayar bozukluğundan kaynaklanır ve aşırı çalışmaya bağlı olarak gerçekleşir. Bölgesel terleme; el, ayak, koltuk altı ve yüz gibi bölgelerde, erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür. Genel terleme noktasında ise aşırı terleme durumu, vücudun tümünde görülür. Bu duruma neden olan etmenler arasında; aşırı kilo, ergenlik, sıcak, menopoz, ağrı kesiciler, hipertiroid, hipoglisemi, grip, sıtma, böbrek rahatsızlıkları ve farklı dış etkenler bulunabilir.

Aşırı Terleme Tedavi Yöntemleri

Yaz ayları başta olmak üzere her dönem görülen aşırı terleme sıkıntısının çözülmesi için bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Terleme sorununun çözülmesinde kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi, ilaç yöntemidir. İlaç yöntemi kalıcı olmamakla birlikte bazı yan etkiler gösterebilirken el, yüz, koltuk altı ve ayaklarda uygulanabilir. Yakın dönemde piyasaya sürülen Driclor, aşırı terleme sorununu önlemek için özel olarak geliştirilmiş, içeriğinde alüminyum klorür bulunan bir antiperspiranttır.

Driclor
Terlemeyi Önleyici Solüsyon

Bu ilaç, sürüldüğü bölgede oluşan terin kıvamını yoğunlaştırarak kümelenmesini sağlar. Bu kümeler de cilt yüzeyindeki gözeneklerin tıkanmasına neden olur. Böylelikle yeni oluşan ter, tıkanık gözeneklerden çıkamayarak cilt yüzeyine ulaşamaz ve ilacın sürüldüğü yerde terleme önlenmiş olur.

Kullanım şekli kolaydır. Gece yatmadan önce kuru cilde sürülerek kuruması beklenir. Sabah kalktıktan sonra banyo yapılıp ilacın sürüldüğü bölge iyice yıkanır. Terlemeyi kısa sürede önlemesinin yanında yan etki olarak sürüldüğü bölgede aşırı kaşıntıya ve kızarıklığa neden olabilmektedir. Ellerde soyulmalar görülebilmektedir. Tahriş olan bölgelerde kesinlikle kullanılmamalıdır.

Vücudun ilaca verdiği tepkiye göre kullanım sıklığının ayarlanması faydalı olacaktır. Örneğin, vücut tipine göre ilk kullanımda terleyen bölgelere her akşam sürülmesi, sonra haftada 1 kullanıma düşürülmesi, 2 ay sonra 1 hafta boyunca hiç kullanılmaması, birkaç ay sonra hiç kullanılmaması uygun olabilecektir. Kullanılmadığı durumda da terleme hemen eski haline dönmemektedir.

Terleme vücudun doğal bir olayı olduğu için terlemeyi, çeşitli kimyasal ilaç ve işlemler ile durdurmanın zararlı etkilere yol açabileceği unutulmamalıdır. Yine de bu ilaçlar kullanılmak isteniyorsa, en azından kullanım sıklığı en aza indirilmeli, kullanım için özel günler tercih edilmelidir.

Botoks işlemleri; herhangi bir anestezi gerektirmeden 15 dakikalık seans içerisinde el, yüz ve koltuk altına uygulanabilen işlemlerdir. Botoks, ter bezleri üzerinde sinir iletilerini bloke eden bir tedavi yöntemidir. Botoks, aşırı terleme görülen bölgeye ince iğneler ile enjekte edilir. Etkisi, 6 hafta ile 6 ay arasında sürmektedir. Ancak bu işlemler, ağrıya neden olabilmektedir.

İyontoforez; elektrik akımı yoluyla terlemeyi önlemeye çalışan bir tedavi yöntemidir. El ve ayaklara uygulanmaktadır. El ya da ayaklar zayıf bir elektrik akımı içeren su içerisinde, seans boyunca bekletilir. Etkisi sürekli değildir. Seanslar, 1 hafta ile 1 ay arasında sık sık tekrarlanır. Bu yöntem, koltuk altı terlemeleri için uygulanmamaktadır.

Aşırı terleme için cerrahi yöntemler de tercih edilebilmektedir. Cerrahi yöntemlerin uygulanması ile terleme bölgelerindeki ter bezleri vücuttan alınır veya terlemeye neden olan sinirler yok edilerek terlemenin önüne geçilir. Ancak cerrahi müdahale sırasında ciltte yanıklar ya da izler oluşabilmektedir. Ayrıca, cerrahi yöntem terleyen bölgedeki terlemeyi tamamen durdursa da başka bir bölgede aşırı terlemeye neden olabilmektedir. ETS (Endoskopik Torakal Sempatektomi) denilen aşırı terleme ameliyatı, hastaların bir çoğunda geri dönüşümü olmayan olumsuz yan etkilere yol açabilmektedir. Bu ameliyata karar verilirken tüm yönleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Terlemeyi Önleyici İlaç ve Yöntemlerin Kullanılmasında Oluşabilecek Riskler

Özellikle yaz mevsimlerinde hava sıcaklıklarının yükselmesi ile birlikte aşırı terleme sorununu ortadan kaldırmak için terleme önleyici ilaç ve yöntemler kullanılmaktadır. Bu ilaç ve yöntemlerin kullanılması sonrasında vücuttan toksik maddelerin atılması ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Terleme önleyici ilaç ve yöntemler, sıcak havalarda vücuttan terin atılmasını önler ve buna bağlı olarak vücutta ağrılar, halsizlik ve kramplar görülebilir. Aynı zamanda, ter ile atılamayan su, böbreklerde atılım yapılmasına engel olabilir. Ayrıca ciltte ter ve yağ bezlerinin tıkanması, yağ kistleri ile sivilcelerin artması durumları ortaya çıkabilir.

Aşırı Terlemeye Doğal Çözümler

Vücutta görülen aşırı terlemeyi azaltmak için kimyasal ürünler ve cerrahi müdahalelerden başka uygulanabilecek doğal yöntemler de mevcuttur.

  • Koltuk altlarına düzenli olarak karbonat sürülmesi, hem terlemeyi azaltacak hem de kötü ter kokusunu önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Vücudun ph dengesini düzenleyen, aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi normale döndürmeye yardımcı olan elma sirkesinin koltuk altlarına düzenli aralıklarla sürülmesi de aşırı terleme üzerinde etkili olmaktadır. Elma sirkesi, gece yatmadan önce koltuk altlarına sürülebilir ve sabah da durulanabilir.
  • Aşırı terleme görülen bölgeye hindistan cevizi yağı uygulanabilir. Masaj ile hindistan cevizi yağı, iyice ilgili bölgeye yedirilmelidir. Hatta hindistan cevizi yağı ile karbonat karıştırılarak doğal bir koltuk altı deodorantı yapılabilir.
  • Adaçayı, terlemeyi önlemeye yardımcı bitkisel çözüm olarak bilinmektedir. Her gün düzenli olarak adaçayı tüketimi, ter bezlerini daraltarak terlemeyi önleyici etki görevi görmektedir. Özellikle yüz terlemesine oldukça iyi gelmektedir.
Scroll to Top