Gaziantep Gezi Rehberi

gaziantep gezisi

Kebapları, mezeleri, lezzetli yemekleri, milliyetçi halkı, dolu dolu sokakları, her şeyi bulabileceğiniz hanları, çarşıları, kolay ulaşımı ile son dönemlerin gözde şehri Gaziantep.

Gaziantep’e, konaklamalı bir gezi düzenleyebileceğiniz gibi günübirlik bir tur da yapabilirsiniz. 

Gaziantep’e Ulaşım

İstanbul’dan uçak yolculuğu ile 1 saat 30 dakikada Gaziantep Oğuzeli Havalimanı’na varabilirsiniz.

Havalimanından şehir içine gitmek de oldukça kolay. Havalimanı ile şehir içi arası 20 km, yaklaşık 18 dakika sürüyor. Çevre yolundan gidildiği için şehir içine kadar trafik yok.

Şehir içine Havaş veya taksi ile ulaşabilirsiniz veya araç kiralayabilirsiniz.

Uçaktan indiğinizde havalimanı çıkışında birçok araç kiralama acentesi mevcut. Dilerseniz buralardan araç kiralayabilirsiniz. Ya da Gaziantep’e gitmeden internet üzerinden de kiralamayı gerçekleştirebilirsiniz. 

Avis de günlük araç kiralama yapabileceğiniz acenteler arasında yer alıyor. Ufak sürtmeleri, çizikleri karşılayan mini hasar paketi de alabilirsiniz. Sizden ayrıca depozito talep ediyorlar. Araç tesliminden sonra 2-3 gün içerisinde depozitoyu hesabınıza geri yatırıyorlar. Depoyu dolu teslim edip kullanım bitiminde dolu talep ediyorlar.

Araç kiralayıp şehir merkezine vardığınızda çarşının hemen girişinde yer alan 5 katlı otopark olan Vakıflar Çok Katlı Otopark, aracınızı güvenle bırakabileceğiniz, araç anahtarını teslim almayan ve araçların geniş alanlara park edilebildiği kullanışlı bir otopark olarak karşınıza çıkacaktır. Çarşı içinde çok fazla otopark alanı olmadığından çevredeki birçok otelin de ortak otoparkı durumunda. Güvenle tercih edebilirsiniz.

Çarşıya girildiğinde de ara sokaklarda otoparklar mevcut ama ana caddede yoğun bir trafik olduğunu hesaba katmakta fayda var. Aracınızı çarşı başına park edip çarşıyı yürüyerek dolaşmak çok daha kolay olmaktadır. 

Gaziantep’te Gezilecek Görülecek Yerler

Gaziantep, kebapları, mezeleri, yemekleri, gurmeleri ile ünlü olduğu kadar hanları, hanlarda kurulan çarşıları ve mozaik müzesi ile de ünlü. Gaziantep’te Ne Yenir? Nerelerde Yenir? isimli yazımızda ünlü mekanları ve yemekleri bulabilirsiniz. Bu yazımızda ise Gaziantep’te gezilecek ve alışveriş yapılacak mekanlara göz atabilirsiniz.

Gaziantep’te çarşı içinde dolanırken kendinizi hanların arasında kaybolmuş hissedebilirsiniz. Hanların görünümü ve konumlanması İstanbul’daki Eminönü’ne benziyor. Her han, içerisinde benzer dükkanları barındırıyor.

En ünlü hanlarından biri, Bakırcılar Çarşısı. Çeşitli bakır ürünlerin satıldığı çarşıda dükkanların çoğu Pazar günleri kapalı. Cumartesi günleri de 18:00 gibi kapanıyor.

Baharat, salça, kuruyemiş, kuru dolmalık satan dükkanların konumlandığı çarşı ise Almacı Pazarı. Bakırcılar çarşısının çaprazında yer alıyor. Organik, doğal ürünleri burada bulmak mümkün.

Hanlardaki çarşı içlerinde rengarenk, el yapımı deri ayakkabılar satan sıra sıra dükkanları görebilir, dilerseniz alışveriş yapabilirsiniz. 

Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi, içerisinde taban mozaiği ve duvar resimlerini barındıran oldukça etkileyici bir müze. Eski yerleşim yerlerinden biri olan Zeugma şehrinin kalıntılarından oluşturulan mozaik müzesinin en önemli parçası ise Çingene Kızı Mozaiği.

Çingene Kızı Mozaiği, labirent gibi bir odada bulunuyor. Oda karanlık ve içeride flaşlı çekim de yasak. Mozaiğin bulunduğu bölüm bir güvenlik görevlisi tarafından özel olarak korunuyor. Çingene Kızı Mozaiğinin özelliği ise mozaikte yer alan gözlere ne açıdan bakarsanız bakın sanki sizi izliyormuş gibi bir izlenim olmasıdır.

Çingene Kızı’nın bakışlarını etkin kılmak için özel bir teknik kullanılmıştır. Eser, Helenistik Dönem resim sanatında “üç çeyrek bakış” olarak ifade edilen teknikle yapılmıştır. Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa resmi de bu teknikle yapılan eserlerin arasında yer almaktadır. Bu özellikleri ile Çingene Kızı Mozaiği, Zeugma ve Gaziantep’in sembolü haline gelmiştir.

Zeugma Mozaik Müzesi’ne giriş ücretini Zeugma Mozaik Müzesi adresinden öğrenebilirsiniz. Girişte müze kart da geçiyor.

Çingene Kızı Mozaiği
Çingene Kızı Mozaiği / Zeugma Mozaik Müzesi

Çingene Kızı Mozaik

Gaziantep’te hanlar ve mozaik müzesi dışında, eğer zamanınız varsa, Gaziantep Kalesi’ne de uğrayabilirsiniz.

Gaziantep Kalesi, Türkiye’de halen ayakta kalabilmiş kalelerin en güzel örneklerinden birisidir. İhtişamı ve heybetiyle, bilinmezlikleriyle, şehir merkezindeki bir tepede herkesin dikkatini çekebilecek bir konumda bulunmaktadır.

Gaziantep Kalesinin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı hususunda kesin bir bilgi yoktur ancak geçmişinin 6000 yıl öncesine dayandığı, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllarda kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğu bilinmektedir.

gaziantep kalesi
Gaziantep Kalesi

Gaziantep’te Alışveriş

Gaziantep’e gidip meşhur lezzetleri tadıp evinize ve sevdiklerinize almamak olmaz. Üstelik Antep’e gitmişken birçok yiyeceğin doğalına da ulaşmak daha kolay.

Baharat, salça, kuruyemiş gibi alacaklarınız için Almacı Pazarı’ndaki Efendioğlu oldukça iyi bir tercih. Cana yakın, esprili, güler yüzlü, ilgili çalışanları sizinle sohbet edip size bir şeyler ikram ederken ürünlerini de tanıtıyorlar. Her bir sorunuza açıkça ve içtenlikle cevap veriyorlar. Hangi ürün daha doğal, hangisi neden pahalı size açıkça anlatıyorlar. Ürünler oldukça taze. Fiyatları da diğer dükkanlar ile aynı. 

antep fıstığı

Efendioğlu’nun tezgahında 3 çeşit Antep fıstığı yer alıyor. Antep fıstığında tuzluluk oranı arttıkça fiyat düşüyor. Çünkü fıstığa ne kadar tuz katılırsa, o kadar ağırlaşıyor, bu da fiyatı düşürüyor. Çifte kavrulmuş, duble, az tuzlu Antep fıstığının kilo fiyatı en yüksek olan. Biraz daha tuzlu olan türü ve Siirt fıstığı kilo fiyatları biraz daha düşük ve birbirine yakın.

Muska ve Cevizli Sucuk
Muska ve Cevizli Sucuk

Antep fıstıklı muska ve cevizli sucuk da şeker oranına göre 3 çeşit olarak sunuluyor. İşlenmiş şeker yerine doğal olan pekmez ile tatlandırılmış olan muska ve cevizli sucuğun kilo fiyatı en yüksek iken, az şeker ile yapılanın fiyatı orta, biraz daha fazla şeker ile yapılan muska ve cevizli sucuğun fiyatı ise daha düşük seviyelerde.

Tarhun Otu / Firik Bulguru
Tarhun Otu / Firik Bulguru

Çorba ve salatalara farklı bir lezzet katan Tarhun otu seviyorsanız veya denemek isterseniz kilo fiyatı yüksek ama tarhun, ıhlamur gibi çok hafif olduğu için 50-100 gramı bile oldukça fazla ve yeterli geliyor. Kokusu biraz ağır, yemeklerde azar azar kullanmak yeterli oluyor.

Antep’e özgü, pilavlık bulgurun is kokulu hali firik bulguru pilavı, kendi başına yapıldığında ağır kokulu bir pilav olabileceğinden bulgur ile karışık olarak yapılması öneriliyor.

Doğal, şeker ilavesiz nar ekşisinin fiyatları yüksek ancak tadına bakarak gerçek olduğunu anlayabilirsiniz.

salça

Patlıcan, biber, kabak için kurutulmuş dolmaları, biber veya domates salçasını, kırmızı biber, sumak gibi baharatları da Efendioğlu’ndan bulabilirsiniz. Antep lezzetlerine internet üzerinden sipariş ile de ulaşmak mümkün. www.gurmemarket.com adresinden dilediğiniz ürünleri sipariş verebilirsiniz.

Almacı Pazarı’nda baharat, kuruyemiş satan tüm dükkanları yan yana bulabilirsiniz. İsterseniz fiyat araştırması yapıp dilediğiniz yerden alıveriş yapabilirsiniz.

Kuru baklava, almak isterseniz Koçak Baklava veya İmam Çağdaş’ı tercih edebilirsiniz. Kuru baklavanın yaş baklavadan farkı, içerisinde kaymak olmamasıdır. Böylelikle şerbeti de daha koyu bir kıvamda olmaktadır.

Sokak aralarında kurulan seyyar tezgahların çoğunda görebileceğiniz, 5 kiloluk bidonların içine kurulmuş yeşil zeytinlerden de alabilirsiniz. 

el yapımı ayakkabı

Hediyelik olarak el yapımı ayakkabılardan düşünürseniz hem görüntü hem orjinallik açısından oldukça güzel.

Menengiç kahvesini de Tahmis Kahvesi isimli mekandan satın alabilirsiniz. Macun şeklinde olan kahve olduğu gibi Türk kahvesi gibi toz gibi olan kahve de mevcut. Gaziantep’ten alacağınız yöreye özgü kahveler de güzel hediyelikler arasında yer alacaktır.

Scroll to Top