Kulaklarda oluşan tıkanma hissi ile birlikte seslerin net bir şekilde duyulamaması durumu, kulak tıkanması olarak adlandırılmaktadır. Kulak tıkanıklığı; üşütme, yabancı nesneler, kulak kirinin birikmesi, temizlemek istenirken kulak kirinin yanlışlıkla içeriye doğru kaçması, kulak içerisine giren böcekler, kulakta sıvı birikmesi, alerjik reaksiyonlar, grip, kulak enfeksiyonları, migren, sinüs enfeksiyonları ve basınç değişiklikleri (barotravma) gibi sebeplerle oluşabilmektedir.
Günümüzde her yaş grubunda çeşitli sebeplerle görülen kulak tıkanıklığı, çocuklarda genellikle soğuk algınlığı sonucunda görülmektedir. Kulak tıkanması, işitme güçlüğünün yanı sıra baş dönmesi, kulak ve baş ağrılarına da sebep olabilmektedir.
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Açılır?
Kulakta biriken kirler sebebiyle ortaya çıkan kulak tıkanıklıklarında; kulağa gliserin ya da zeytinyağı damlatmak, sıcak suyla banyo yapmak, nemli ve ısıtılmış bir havlunun kulakların üzerine konulması kulak kirlerinin yumuşayarak dışarı doğru akmasını kolaylaştırıcı yöntemlerdir.
Kulak yolu ya da östaki borusu, iltihabik sebeplerle tıkalıysa ya da kulağın tıkanması alerjik bir reaksiyona bağlıysa, doktor kontrolünde ilaç kullanılması tavsiye edilmektedir.
Kulak kanalında egzama ya da kepeklenme sorunu olan kişilerde, cildi yağlı olanlarda, sedef hastalarında, serumen olarak adlandırılan kulak salgısının normalin üzerinde salgılandığı kişilerde, kulak salgısı koyu olan ve kulak kanallarının kendi kendini temizleme mekanizmasının yetersiz olduğu kişilerde kulak tıkanması daha sık görülmektedir. Bu gibi durumlarda doktor tarafından küret, vakum ve yıkama yöntemleri ile kulak temizliği yapılabilir.
- Küret yönteminde; katıya yakın kirler küret olarak adlandırılan ucu çengel şeklindeki aletlerle kulak içerisinden çıkartılır. Bu yöntem sessiz, ağrısız ve kulak kanalını ıslatmadan temizleme imkanı sunmaktadır.
- Vakum yönteminde; daha yumuşak olan kirlerin aspiratör yardımıyla temizliği yapılır. Bu yöntemde ağrı ve kulak kanalında ıslanma olmaz.
- Yıkama yönteminde; uygun ısıya getirilerek dezenfekte edilmiş su yardımıyla kulağın içerisi yıkanır. Bu yöntemde kulak zarının mutlaka sağlam olması gerekmektedir. Aksi durumda yıkama sırasında baş dönmesi ya da kusma görülebilir. Kulağında mantar, egzama gibi rahatsızlığı olan kişilerde temizliğin su kullanılmadan yapılması daha doğru olacaktır.
Basınç değişikliği, kulağa su kaçması gibi sebeplerle oluşan kulak tıkanmalarında; sakız çiğnemek, şeker yemek, yutkunmak, tıkanan kulak yere doğru bakacak şekilde uzanmak, esnemek, burun deliklerini kapatarak hafifçe nefes vermeye çalışmak, parmağı kulak deliğine hafifçe sokup ardından hızlıca dışarıya doğru çıkartarak vakum etkisi oluşturmak gibi yöntemler işe yarayabilmektedir.
Doğru Şekilde Kişisel Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
- Kulaklarda oluşan kirleri temizlemek için kullanılan kulak temizleme çubukları, kulaklara ciddi zararlar verebilmektedir. Bu çubuklar, kulaktaki kirleri kulak zarına doğru ittirerek kirlerin kulak zarı civarına yapışmalarına sebep olur. Ayrıca kulak temizleme çubukları ve benzeri ucu sivri cisimler, kulak zarını zedeleyebileceği ve hatta delebileceği için bu gibi cisimler kulağa sokulmamalıdır. Kulak çubukları yerine, kulağa su kaçmayacak şekilde kulağın hafifçe ıslatılması ve sonrasında havlu ya da peçete ile hafifçe temizlenmesi tercih edilmelidir.
- Isıtılmış nemli bir havlunun kulak üzerinde bekletilmesi ya da hafifçe ısıtılmış zeytinyağının kulak içerisine damlatılması; kulak içerisindeki kurumuş salgının yumuşayarak kirlerle birlikte dışarıya akmasına yardımcı olur.