Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon

Tıpta 60 yıldır güvenle uygulanmakta olan lazerin cilt kanseri, alerji gibi yan etkileri bulunmamaktadır.

Epilasyonda kullanılan lazer ışını, kıldaki melanin pigmenti tarafından emilmekte ve de çevre dokulara zarar vermeden, kıl kökünde yoğunlaşarak burada ısı oluşturmak sureti ile kıl kökünü kalıcı olarak tahrip etmektedir. Lazer epilasyonda cilt altı dokular ve organlar zarar görmemektedir.

Epilasyon yapılan bölgelerdeki tüylerin kaybının da insan sağlığı açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Lazer epilasyonun başarısındaki en önemli faktör, epilasyon yapılan bölge değil cilt tipi ve de kıl yapısıdır. Kıllar ne kadar kalın, sert ve de siyahsa, cilt de ne kadar açıksa (bronz değilse), lazer epilasyonun başarısı o derece yüksek olacaktır.

Lazer epilasyonda istenmeyen durumlar nelerdir?

Lazer epilasyon, doğru doz kullanılmadığı takdirde cilt yanığına yol açabilir. Bu cilt yanıkları uygulamadan en aşağı 10 dakika sonra kendisini gösterirler. Bazı durumlarda bu cilt yanıkları gecikmiş olarak 24 saat içerisinde de açığa çıkabilir.

Özellikle yüz bölgesinde ya da genital bölgede uygulama yapıldığında, pasif durumdaki uçukların tetiklenmesi olabilir. Bu durumda, tetiklenen bu uçuklar uygun yöntemler ile tedavi edilmelidir.

Bazen bronz hastalarda, lazer epilasyon uygulamasının ardından deride kabuklanma olabilir. Bu kabuklar döküldükten sonra deride açık renkli lekeler açığa çıkabilir ve bu lekelerin normale dönmesi birkaç ayı alabilir.

Ayrıca uygun olmayan dozlar ile ya da uygun olmayan kıl tipi için yapılan lazer epilasyon uygulamalarında, ters bir etki ile ince tüylerde artış olabilmektedir.

Bu ve benzeri risklerin mümkün olduğunca önüne geçebilmek için; klinik deneyimi olan, ciddi sağlık kuruluşları tercih edilmelidir.

Lazer epilasyon için hangi lazer tipleri kullanılmaktadır?

Epilasyon için farklı lazer tipleri kullanılabilir. Türk haklı genellikle fazla koyu olmayan bir ten renginin yanında oldukça koyu bir kıl yapısına sahip olduğundan, günümüzde bu özellikler için en iyi sonuç elde edilen lazer tipi “Alexandrite” tipi lazerdir.

Daha esmer tenli olan kişilerde, ten rengi ile kıl rengi birbirlerine yakın olacağından, bu kişilerde “Nd Yag” lazer tipinin tercih edilmesi daha uygun olacaktır.

Bunun dışında kılları ince ya da açık renkli olan kişilerde, “Diode” lazer tipinin tercih edilmesi daha uygun olmaktadır. Yüz ve kol bölgelerinde kıllar daha ince olduğundan, bu bölgelerde “Diode” lazer tipinin kullanımı tercih edilebilir.

Lazer epilasyonun dışında; her kıl köküne çok ince bir iğne batırılarak kıl kökünü tahribata uğratmak amacıyla elektrik akımı verilmesi suretiyle yapılan iğneli epilasyonda, enfeksiyon ve de uygulanan bölgede iz kalma riski lazer epilasyona göre oldukça yüksektir.

Yine lazer epilasyonun dışında, epilasyon amacıyla kullanılan radyo frekans; cilt altına elektrik verilmesi suretiyle kıl köklerinin ısıtılmasına dayanan bir yöntemdir. Radyo frekans yöntemi bir lazer epilasyon yöntemi değildir.

Benzer şekilde, genellikle güzellik salonlarında ve de kuaförlerde kullanılan IPL cihazları, yoğunlaştırılmış ışık atımına dayanmaktadır ve de bu IPL cihazları da lazer epilasyon cihazları olarak değerlendirilemezler.

Lazer epilasyon yaptırılacak merkez seçilirken nelere dikkat edilmelidir?

Lazer epilasyon, günümüzde yapılan son yönetmelik değişiklikleri ile yalnızca dermatolog ya da plastik cerrah denetimindeki muayenehanelerde, polikliniklerde ve de hastanelerde yapılabilmektedir. Lazer epilasyon yaptırılacak merkez seçilirken, merkezin bahsedilen kapsamda yetkili bir doktor bulundurduğuna dikkat edilmelidir.

Lazer epilasyon yapılacak mekanda, bir takım fiziki şartların bulunması da önemlidir. Lazer epilasyon yapılacak mekanın ayrılmış olması, mekanın sıcaklığının sabit tutulması için klima ya da bir altyapının bulunması, hijyen koşullarına dikkat edilmesi önemli faktörlerdir.

Lazer epilasyon hangi bölgelere ve kimlere uygulanabilir?

Lazer epilasyon göz kapağı hariç; kulak kepçesi, burun içi, genital bölge gibi kişinin istemediği tüylerinin olduğu vücudun her bölgesine yapılabilir.

Lazer epilasyon uygulanacak cildin sağlam olması gerekmektedir. İltihap, uçuk, siğil, egzema bulunan cilt bölgelerine lazer epilasyon uygulanmamalıdır. Ayrıca ışığa duyarlı kronik cilt hastalığı bulunan kişilerin lazer epilasyon yaptırması sakıncalı olabilir. Güneş ışığına karşı alerjisi olan kişilerde lazer epilasyon yapılmadan önce, belirli bir bölgeye test atışı yapılarak bu kişilerde lazer ışığına karşı aşırı bir duyarlılığının olup olmadığı test edilmelidir.

Güneş yanığı olan ya da solaryumda bronzlaşmış olan kişilere bu yanık ya da bronzluk geçene kadar lazer epilasyon yapılmamalıdır.

Bunun dışında özellikle sivilce için ağızdan kullanılan bazı ilaçlar, antibiyotikler lazer ışını ile ciltte bazı reaksiyonlar doğurabilir. Hasta bu tip ilaçlar kullanıyorsa, epilasyon yapılmadan önce doktor kontrolünde belirli bir süre beklenmelidir.

Lazer epilasyon hamile bayanlarda yapılmamaktadır. Lazer epilasyonun hamile bayanlar üzerindeki etkileri hakkında herhangi bir çalışma mevcut değildir. Böyle bir çalışmanın yapılması da etik değildir. Hamile bayanlar üzerinde hiçbir tıbbi işlem, çok önemli olmadıkça, hayati önem taşımadıkça uygulanmamalıdır.

Tüm bunların kontrolü ve değerlendirmesi lazer epilasyon öncesinde bir uzman tarafından yapılmalıdır.

Yaş olarak, yukarıda bahsedilen kriterler kapsamında genellikle 12 yaşından büyük kişilerde lazer epilasyon uygulanmasında bir sakınca yoktur.

Lazer epilasyonda başarı kesin midir?

Hiçbir tıbbi işlemde kesin bir başarı garantisi vermek mümkün olmadığı gibi, lazer epilasyonda da kesin bir başarı garantisi vermek mümkün değildir.

Lazer epilasyon sonrasında epilasyon yapılan bölgeler, ayak tabanı, avuç içi gibi hiç tüy çıkışının olmadığı bölgeler gibi olmayacaktır. Hastaya uygun yapılacak lazer epilasyon seanslarının ardından, epilasyon yapılan bölgelerde tek tük ince tüyler kalacaktır. Bu hastayı rahatsız etmeyecek ölçüde azdır. Lazer epilasyonda başarı denilince anlaşılması gereken sonuç bu olmalıdır.

Lazer ile tahrip olan tüyler tekrar çıkmamaktadır. Ancak ayva tüyü denilen çok ince ve de lazer ile tahrip olmamış tüyler bazen hormonların etkisi ile gelecekte tekrar aktif olabilmektedir.

Lazer epilasyonda başarı için kaç seans gereklidir?

Lazer epilasyonda tek bir seansta başarıya ulaşmak mümkün değildir. Bunun sebebini açıklayabilmek için öncellikle kılların yaşam döngüsü hakkında bilgi vermek gereklidir. Kılların aktiflik, duraklama ve de yıkım dönemleri mevcuttur. Her bölgede aktif olan kıl sayısı oranı yaklaşık olarak %20 civarındadır. Lazer epilasyon sadece aktif dönemdeki kıllara etki etmektedir. Bu sebeple, bir seansta o bölgedeki kılların yaklaşık olarak %20’si lazer epilasyon tarafından kalıcı olarak hasara uğramaktadır. Vücut bölgeleri için bir sonraki seans 2 ay sonra, yüz bölgesi için ise 1 ay sonra yapılmalıdır. Bu süre zarfında bir önceki seansta duraklama ya da yıkım döneminde olan kılların bir kısmı tekrar aktiflik dönemine geçecektir.

Lazer epilasyonun başarıya ulaşabilmesi için net bir seans sayısı vermek doğru değildir. Kılların genellikle alındığı koltuk altı, bacak, bikini bölgesi gibi yerlerde kıllar daha kalın olduğundan, bu bölgelerde başarılı olabilmek için daha az seans sayısı gerekirken; kol bölgelerinde kıllar daha ince olduğundan bu bölgede daha fazla seans sayısı gerekebilir. Yüz bölgesi ise hormonlara daha duyarlı olduğundan, bu bölgede başarı için hem seans sıklığı hem de seans sayısı daha fazla olmaktadır.

Genel olarak yaklaşık değerler vermek gerekirse, hastalara uygulanan lazer epilasyonun bölgelere göre aşağıdaki seans aralıklarında başarı gösterdiği söylenebilir:

Vücut bölgesi için: 4 – 6 seans.

Yüz bölgesi için: 6 – 10 seans.

Bu seans sayıları kişiden kişiye, kıl yapısına, kıl sayısına, cilt tipine göre değişmektedir. Her seans sonrasında yaklaşık %20 gibi bir kıl azalması gerçekleşecektir. 2. ve 3. seansların ardından kıl azalması belirgin bir şekilde gözlemlenebiliyorsa, lazer epilasyon başarılı gidiyor denilebilir.

Lazer epilasyonda bir seans ne kadar sürmektedir?

Bir seansın ne kadar süreceği kişiden kişiye değişmekle birlikte, lazer epilasyon yapılacak bölgeler için aşağıdaki süre aralıkları verilebilir:

Koltuk altı (çift): 5 dakika
Yüz bölgesi: 1 – 5 dakika
Komple bacak bölgesi (çift): 1 saat

Lazer epilasyonda ücret nasıl belirlenir?

Lazer epilasyonda ücret bölgeye ya da atış sayısına göre belirlenebilir. Uygulamayı yapan uzmanın çalışma şekline ya da hastanın kıl sayısına göre atış sayısı değişkenlik gösterebileceğinden; ücretlendirmeler hasta için en doğru seçenek olan bölgeye göre ve seans başı için yapılmalıdır. Kimi merkezlerde ilerleyen seanslarda kıl sayısı azaldıkça yeni ve daha düşük bir fiyatlandırma söz konusu olabilmektedir.

Lazer epilasyon uygulamalarında, toplu seanslar için paket fiyatlandırma yapılması tavsiye edilmemektedir. Uygulama sonuçlarının başarılı olabilmesi için seans sayıları kişiden kişiye farklılık gösterebileceğinden, sonucun istenildiği gibi olmadığı durumlarda bu toplu ödemeler mağduriyete sebep olabilmektedir.

Tüm tıbbı uygulamalar için garantili bir sonuç vermek asla doğru ve gerçekçi değildir. Yanıltıcı söylemler ve toplu ücretlendirmeler ile hastaların mağdur edilmesi, ardından da hastaların baştan savılması maalesef sık karşılaşılan bir durumdur.

Lazer epilasyon acı veren bir uygulama mıdır?

Lazer epilasyon çok acı veren bir uygulama değildir. Acı hissi kişiden kişiye değişebilmektedir. Lazer epilasyonda milisaniyelik atışlar gerçekleştirilmektedir. Hissedilen acı genellikle cilde bir paket lastiği atılması ya da birkaç kılın aynı anda çekilmesi şeklindedir. Kalın ve koyu renkli kıllarda acı hissi daha fazla olabilmektedir. Acı hissini azaltmak için düşük dozda yapılan uygulamalar epilasyonun başarısını olumsuz yönde etkilemektedir.

Genital bölge diğer bölgelere nazaran biraz daha hassas bir bölgedir. Bu sebeple genital bölgede acı hissi daha fazla olabilmektedir. Derinin de ince olması nedeniyle bu bölgede biraz daha dikkatli çalışılması gerekmektedir. Ayrıca genital bölgede cilt rengi daha koyu olduğundan, dijital spektrofotometre ile ölçüm yapılarak hastaya uygun lazer epilasyon uygulaması yapılması daha sağlıklı olacaktır.

Lazer epilasyon cihazıyla beraber kullanılan soğutucu cihazlar acıyı azaltıcı rol oynamaktadır, fakat genital bölge gibi hassas bölgeler ya da ağrı eşiği düşük olan hastalar için, lazer epilasyon öncesinde ağrıyı azaltan kremler kullanılarak daha konforlu bir epilasyon yapılabilmektedir.

Lazer epilasyondan sonra herhangi bir ağrı olmamaktadır.

Ağda, iğneli epilasyon ile karşılaştırıldığında, lazer epilasyon genel olarak çok daha az acı vericidir.

Lazer epilasyondan önce kılların uzunluğu ne kadar olmalıdır?

Lazer epilasyondan öncesinde kıl yapısının değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu sebeple hasta kontrol için ilgili merkeze gitmeden önce, lazer epilasyon yaptıracağı bölgedeki kılların kontrol edilebilir uzunlukta olmasına dikkat etmelidir.

Hasta o bölgeye ağda, cımbız, epilatör, ip ile kökten alım yaptı ise, ilgili merkeze gitmeden önce en az 20 gün; kılları jilet, makas, tüy dökücü krem ile yüzeysel olarak aldı ise en az 5 gün o bölgedeki kılların kontrol için uygun bir uzunluğa erişmesi amacıyla beklemelidir.

Lazer epilasyon işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

Lazer epilasyonun ardından, özellikle hassas bölgelerde hafif bir kızarıklık gözlemlenebilir. Bu normaldir ve de herhangi bir endişe duyulmamalıdır. Antienflamatuar etkili kızarıklığı alıcı kremler ile bu kızarıklar birkaç saat içerisinde ortadan kalkabilmektedir.

Lazer epilasyonun uygulandığı bölgede, ciltte hafif bir kuruluk meydana gelmektedir. Bu sebeple hastanın 1-2 haftalık süre ile lazer epilasyon yapılan bölgede nemlendirici bir krem kullanması önerilmektedir.

Lazer epilasyon sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan birisi de epilasyon yapılan bölgenin en az 3 gün süre ile güneşten iyi korunmasıdır. Bu sebeple, belirtilen süre içerisinde güneşe çıkmadan önce, epilasyon yapılan ve de güneş gören bölgelerde en az 50 faktörlük güneş koruyucu kremlerin kullanılması sağlıklı olacaktır.

Lazer epilasyon seanslarının bitmesinin ardından, hastaların ağda, cımbız, epilatör ve ip gibi kılları kökünden alan yöntemleri kullanması tavsiye edilmemektedir. Eğer kalan ince tüyler rahatsızlık veriyorsa; jilet, tüy dökücü krem gibi tüyleri kökünden almayan yöntemlerin kullanılması tavsiye edilmektedir.

Scroll to Top