Uyurgezer Davranışlarının Farkında Değildir
Uyku sırasında bireyin iradesi dışında yatakta oturması, yataktan kalkarak evin içinde dolaşması ve hatta dışarı çıkması uyurgezerlik olarak tanımlanmaktadır. Uyurgezerlik, kişinin bilinçsiz bir şekilde icra ettiği ve bu eylemi esnasında yaptıklarının farkında olmadığı bir hastalıktır.
Uyurgezerlik hastalığının derecesine göre farklı davranışlar sergilenmektedir. Hafif uyurgezerlikte kişi yatağında oturup, yastığı ve yorganı ile oynarken ileri derecedeki uyurgezerler; odasında ve evin diğer bölümlerinde dolaşabilir, merdivenleri kullanabilir, dış kapıyı açıp dışarıya dahi çıkabilir. Bu esnada herhangi bir şeyden korkan uyurgezer kişi, kaçabilir ya da kendisini savunabilir.
Uyurgezerliğin sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte; sebeplerin arasında genetik faktörler, kalp ritmi problemleri, huzursuz bacak sendromu, panik atak, çoklu kişilik bozukluğu gibi etkenlerin yer aldığı düşünülmektedir.
Uyurgezerlik Hafife Alınmamalı
İnsanların çoğu tarafından hafife alınsa da, uyurgezerlik aile içindeki yaşantıyı olumsuz etkileyebileceği gibi sosyal ve toplumsal yaşamı da olumsuz etkileyebilmektedir. Genellikle beş ile sekiz yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülen uyurgezerlik, her yaştaki insanda ortaya çıkabilmektedir. Yaşlı sayılabilecek insanlarda görülen uyurgezerlik hastalığının nedeni, aşırı beden yorgunluğu ve stresten kaynaklanan nörolojik problemler olabilmektedir.
Uyurgezerlik, insanların hayatlarını riske atacak olayların yaşanmasına sebep olabilir. Damda uyuyan ya da pencereden çıkmaya çalışan uyurgezer kişilerin düşme riski bulunmaktadır. Uyurgezerlerin gece vakti sokağa çıkması ya da araç kullanmaya çalışmaları uyurgezer kişinin kendisini ve toplumu tehlikeye atan örneklerdendir. Bu sebeple uyurgezer hastaların mutlaka uzman bir doktora giderek tedavi olmaları gerekmektedir.
Uyurgezerlik Tedavisi ve Önlemleri
Uyurgezerliğin tedavisi kişiden kişiye değişebilmektedir. Tedavi yöntemleri arasında genel olarak ilaç ve hipnoz tedavileri yer almaktadır. İlaç tedavisi, uyku problemleri gibi fiziksel rahatsızlıkları önleyerek uyurgezerlik tedavisine yardımcı olmaktadır. Hipnoz ise uyurgezerliğin altında yatabilecek psikolojik sorunların çözümünü hedeflemektedir.
Uyurgezerlik için alınması gereken fiziksel önlemler ve yaşam alışkanlığının değiştirilmesine yönelik öneriler aşağıda yer almaktadır:
- Harekete duyarlı dedektörler kullanmak.
- Uyurgezerlik esnasında olası yaralanmalara sebep vermeyecek şekilde uyku ortamını daha güvenli bir hale getirmek.
- Uyumak için zemin kattaki bir odayı tercih etmek.
- Dış kapıdaki kilit sistemini güçlendirmek.
- Kalın perde kullanmak.
- Evde silah bulundurmamak, var olanları kilitli bir ortamda muhafaza etmek.
- Stresten ve stres kaynaklarından uzak durmak.
- Uyku bozukluğunun tedavisi ve uyku ortamının iyileştirilmesi ile uyku kalitesinin arttırılmasını sağlamak.