Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri

Ülkemizde pek çok tarihi ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Pek çok vatandaşımız tarafından gezilip görülemeyen bu eserlerimiz, neredeyse bizden daha fazla turistlerin gezip dolaştığı yerler olmaktadır. Ülkemiz açısından önemli olan ve tüm dünyanın hakkında bilgi sahibi olduğu alanlardan birisi de Pamukkale’dir. Pamukkale, Denizli il sınırları içerisinde yer alan ve hem doğal güzellikleri hem de tarihi güzellikleri ile dikkat çeken bir bölgedir. Ege bölgesi içerinde Yukarı Menderes Havzası içerisinde yer alan Pamukkale bölgesinde çok farklı yapılar ve eserler görülebilmektedir. Bu yapı ve eserlerden en çok dikkat çekeni Pamukkale Travertenleri bölgesidir. Bembeyaz görüntüsü ve özellikle yüksek yapısı sayesinde Pamukkale Travertenleri yirmi kilometre uzaktan dahi görülebilmektedir.

Pamukkale bölgesinin en önemli doğal güzelliği kesinlikle travertenlerdir. Pamukkale ismi kendisini oluşturan bembeyaz kireç taşlarından dolayı pamuk, yüksekliği ve gösterisi nedeniyle de kale isimlerinin birleştirilmesi ile oluşmuştur. Pamukkale Travertenleri yükseklikleri yüz altmış metre ve genişliği de iki bin metreden daha fazla bir alanı kaplamaktadır. Pamukkale Travertenleri, beyaz yapısı ve fiziksel özelliği ile akan bir şelalenin donmuş şeklini andırmaktadır.

Pamukkale Travertenleri’nde ayakkabı ile dolaşmak yasaktır. İçerisinde bir çok doğal havuz barındıran travertenlerin içerisine mayo ya da bikini ile girilebilmektedir. Travertenlerin olduğu kısma tur otobüslerini takip ederek güney girişinden girilmesi tavsiye edilmektedir. Diğer girişlerden girildiğinde gezi esnasında yukarıya doğru yürümek yorucu olmaktadır.

Pamukkale Travertenleri - 2

Pamukkale’nin Tarihi

Sadece travertenlerden oluşmayan Pamukkale bölgesi farklı tarihi eserleri ile de dikkat çekmektedir. Aslında Yukarı Menderes Havzası antik bir şehrin yıkıntılarını bünyesinde barındırmaktadır. İlk çağlarda kurulmuş ve büyümüş bir şehir olan Hierapolis şehrinin kalıntıları Pamukkale bölgesinde bulunmaktadır. Bu şehrin kalıntıları arasında antik tiyatro, antik havuz ve arkeoloji müzesi bulunmaktadır. Pamukkale Travertenleri‘nin oluşmasında da katkısı bulunan sıcak su sayesinde bölgede farklı alanlarda havuz yapıldığı da bilinmektedir. Yine bu sıcak suyun çıktığı ve Pamukkale’ye yaklaşık beş kilometre uzaklıkta Karahayıt Termal Alanı bulunmaktadır. Çıkan su sebebiyle, Karahayıt Termal Alanı çevresinde antik çağlardan beri yapılaşma mevcuttur. 1988 yılında Hierapolis ve Pamukkale UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girerek koruma altına alınmıştır.

Travertenlerin Oluşumu

Pamukkale, çevresinde bulunan ve topraktan çıkan sıcak suların içerisindeki minerallerin birikmesi ve bir araya gelmesi ile oluşmakta ve büyümektedir. İçerisinde fazla miktarda kireç bulunduran bu sular akış halinde iken, kireçlerin birikmesi neticesinde beyaz kaya yapıları oluşmaktadır.

Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Hierapolis ve Pamukkale 15 Nisan – 2 Ekim tarihleri arasında 08:00 – 21:00, 3 Ekim – 14 Nisan tarihleri arasında 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Dini bayramların ilk günü giriş saat 13.00’dan sonra yapılmaktadır. Dini bayramların ikinci ve diğer günleri normal giriş saatleri geçerlidir. Giriş ücretli olup müze kart sahiplerine giriş ücretsizdir.

Scroll to Top