Üst Menü

Panik Atak ve Tedavisi

Panik Atak ve Tedavisi

Çeşitli sebeplerle meydana gelmekte olan panik atak rahatsızlığı, genel olarak büyük korkuların yaşanması sonucu görülmektedir. Kişilerin günlük yaşantılarında ciddi bir sorun haline gelebilen bu rahatsızlık, çeşitli olayların kötü bir şekilde düşünülmesi sonucunda nöbet şeklinde görülmektedir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler, birden bire kendilerini büyük korkuya sokarak, pek çok olumsuz durumun yaşanabileceğini düşünebilirler. Bu olumsuz durumlar, hastanın düşünmüş olduğu olaylara göre değişmektedir. Aynı zamanda hastalarda 10 saniye önce hiçbir nöbet durumu yokken, 1 dakika sonra ani bir nöbet meydana gelebilir. Panik atakları nöbetleri en fazla 40 dakika sürmektedir. 40 dakikanın ardından, vücut başka mekanizmaları devreye sokarak panik atak durumunu kendisi söndürmektedir. Panik atak rahatsızlığı sürekli olarak görülebildiğinden, hastalar günlük yaşantılarında mümkün olduğunca tek başlarına bırakılmamalıdır.

Panik Atak Hastalığının Sebepleri

Dengesiz ve zayıf beslenme alışkanlıkları, panik atak sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Herhangi bir nedenden dolayı sıkça nefes alıp vermek de panik atak hastalığının başlıca sebepleri arasındadır. Ayrıca sakinleştirici ilaç alan kişilerin, ilacı aniden bırakması durumunda da panik atak başlangıcı görülebilmektedir. Panik atak sebeplerinden birisi de antidepresan ilaç kullanımıdır. Astım gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar, kulaklarda meydana gelen sorunlardan dolayı oluşan işitme kaybı da panik atağa sebep verebilmektedir. Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi sağlığa zararlı maddeler, atak başlangıçlarına neden olabilmektedir. Yaşlanmaya ve diğer özelliklere bağlı bedensel ağrılar da panik atak hastalığının oluşmasında rol oynayabilmektedir.

Panik Atak Sırasında Yapılabilecekler ve Tedavi Yöntemleri

Uzman kişiler tarafından sunulan panik atak tedavi yöntemleri sayesinde kişiler, bu hastalıktan kurtulabilmekte ve hayatlarını atak geçirmeden sürdürebilmektedir. Panik atak tedavisinde, psikiyatristler tarafından kişilere özel olarak belirlenmiş ilaç ya da terapi gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Alanında uzman doktorlara gidilerek, hasta için belirlenmiş tedavi yöntemlerine harfiyen uyulması bu hastalığın önüne geçebilmek için oldukça yararlıdır.
Kişiler panik atak sırasında akıllarından yalnızca pozitif düşünceleri geçirmelidir. Atak sırasında hastalar sakince yere oturmalı ya da mümkünse rahat edecek şekilde uzanmalıdır. Ayrıca atak sırasında güçlü ya da sık nefes alıp vermemeniz gerekmektedir. Atak sırasında bir eldiven ya da bir kese kağıdını ağzınıza tutarak nefes alabilirsiniz. Bu sayede kanınızdaki karbondiyoksit oranını yükselerek panik atak durumunuz azalacaktır.

Bunun dışında atak sırasında yapılacak olan 4’e kadar sayarak nefes alma, 4’e kadar sayarak nefesi tutma ve ardından nefesi normal bir şekilde verme ve bunu atak geçinceye kadar tekrarlama yöntemi oldukça faydalı olacaktır.

Panik Atak Hastalarının Kendi Kendilerine Uygulayabileceği Telkin Yöntemi

Örneğin panik atak rahatsızlığınız var ve herhangi bir köpek korkunuz yok. Yanınızda bir arkadaşınız var ve arkadaşınızın da köpek korkusu var. Yolda arkadaşınızla beraber yürürken, uzaktaki bir köpeği ilk önce arkadaşınız fark edecektir. Tehlikeli bir durum olmamasına rağmen, köpek size doğru yavaşça yaklaştıkça arkadaşınız korkarak başka yönlere doğru uzaklaşacaktır. Olay gerçekten tehlikeli olsaydı ya da size yaklaşan köpek yerine bir aslan olsaydı, mutlaka siz de arkadaşınızla birlikte oradan hızla uzaklaşırdınız. Yaşanılan olay aslında tehlikeli değilken, arkadaşınız bu durumu tehlikeli olarak algılamış ve normalin çok üzerinde paniklemiştir. Arkadaşınız o esnada köpeğin kendisini ısıracağını düşünmenin ötesinde, köpeğin kendisini ısırdığını görüntülerle hayal etmiş ve daha da paniklemiştir. Arkadaşınıza bu durumun aslında düşündüğü gibi tehlikeli olmadığını nasıl anlatırdınız? Benzer şekilde; aslında panik yapacak kadar kötü olmayan fakat normalden fazla panik yaptığınız durumlar için, arkadaşınıza için yapmış olduğunuz açıklamaları kendiniz için de yapabilirsiniz.

anksiyete belirtileri, anksiyete bozukluğu, anksiyete bozukluğu nedir, anksiyete bozukluğu tedavisi, anksiyete ilaçları, atak nedir, depresyon ve panik atak, en iyi panik atak ilacı, hamilelikte panik atak, ilaçsız panik atak tedavisi, kaygı bozukluğu, panik atağa ne iyi gelir, panik atağa son, panik atağı yenmek, panik atağı yenmenin yolları, panik atak, panik atak baş dönmesi, panik atak başlangıcı, panik atak belirtileri, panik atak belirtileri nelerdir, panik atak belirtileri tedavisi, panik atak belirtileri ve nedenleri, panik atak belirtileri ve tedavisi, panik atak bozukluğu, panik atak çeşitleri, panik atak depresyon, panik atak doktoru, panik atak geçer mi, panik atak hastaları, panik atak hastaları ne yapmalı, panik atak hastalığı, panik atak hastalığı nasıl geçer, panik atak hastalığı nedir, panik atak ilaç tedavisi, panik atak ilaçları, panik atak ilaçları isimleri, panik atak ilaçları nelerdir, panik atak kalıcımıdır, panik atak kesin çözüm, panik atak kesin tedavi, panik atak krizi, panik atak krizi belirtileri, panik atak nasıl geçer, panik atak nasıl olur, panik atak nasıl tedavi edilir, panik atak ne kadar sürer, panik atak neden olur, panik atak neden olur belirtileri, panik atak nedenleri, panik atak nedir, panik atak nedir belirtileri, panik atak nedir belirtileri nelerdir, panik atak nedir nasıl tedavi edilir, panik atak nedir neden olur, panik atak nöbeti, panik atak olanlar, panik atak psikolog, panik atak sebepleri, panik atak tedavi yöntemleri, panik atak tedavisi, panik atak tedavisi mümkün mü, panik atak tedavisi nasıl olur, panik atak tedavisi nasıl yapılır, panik atak tedavisi ne kadar sürer, panik atak tedavisi nedir, panik atak tedavisi varmı, panik atak tedavisinde kullanılan ilaçlar, panik atak terapisi, panik atak testi, panik atak ve depresyon, panik atak ve tedavisi, panik atak yaşayanlar, panik atak yorumları, panik atakta kullanılan ilaçlar, panik ataktan kurtulma, panik ataktan kurtulmanın yolları, panik bozukluk, panik bozukluk belirtileri, panik bozukluk belirtileri nelerdir, panik bozukluk ilaçları, panik bozukluk nasıl geçer, panik bozukluk nedenleri, panik bozukluk nedir, panik bozukluk tedavisi, panik bozukluk tedavisi ne kadar sürer, panik bozukluk testi, panik nedir, psikolog, psikoterapi, terapist, uykuda panik atak