Makyajın Zararları

Makyajın Zararları

Makyajın Cilde Verdiği Zararlar

Makyaj yapmak kadınların vazgeçilmez uygulamaları arasında yer almaktadır. Güzelleşmek için kullanılan makyaj malzemeleri, içerdikleri kimyasal maddeler sebebiyle kadınların hem güzelliklerine hem de sağlıklarına olumsuz yönde etki edebilmektedir.

Kozmetik ürünlerin içerisindeki kimyasal maddeler cilt tarafından emilir, vücut tarafından dışarı atılamaz ve zamanla derinin alt tabakalarında birikir. Bu kimyasalların doku altında birikmesi, deri üzerinde deformasyona, erken yaşlanmaya, cilt lekelenmelerine, aknelere, sivilcelere, çok ciddi cilt enfeksiyonlarına ve cilt kanserine dahi sebep olabilmektedir.

Özellikle, kadınların kullanmış olduğu fondöten cildi havasız ve nemsiz bırakarak cildi kurutur ve cildin yaşlanmasını hızlandırır.

Titanyum, bakır gibi malzemeler içeren ve göz etrafında kullanılan kozmetik ürünler, zamanla gözyaşı kanalı içerisinde birikerek gözyaşı kanalının kapanmasına sebep olur. Bu durumda gözyaşı kanallarını açabilmek için cerrahi operasyon gerekebilir.

Akşam yatmadan önce kirpik diplerine kalem ile çekilen makyaj mutlaka temizlenmelidir. Bu temizlik yapılmadığı takdirde kirpik diplerindeki meibomian bezlerinin dışarıya açılan gözenekleri tıkanabilir. Bu durumda göz kapaklarında arpacık, şalazyon, blefarit, gözlerde şişme, kirpik dibinde kabuklanma ve kirpiklerde dökülme görülebilir.

Makyajın Zararlarını Azaltabilmek için Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Cilt yapısı henüz oturmadığından 20’li yaşlardan önce kesinlikle makyaj yapılmamalıdır.
  • Yüzdeki makyaj, uygun makyaj temizleyiciler kullanılarak mutlaka yatmadan önce çıkartılmalıdır.
  • Cilt, makyaj temizleme işleminin ardından cilt tipine uygun nemlendiriciler ile nemlendirilmelidir.
  • Makyaj çıkartıldıktan sonra cildin kaybettiği nemi ve vitaminleri geri kazandırmak amacıyla yüze salatalık yapıştırmak pratik ve etkili bir uygulamadır.
  • Kirli havanın ve makyajın etkilerini en aza indirebilmek için, cildin ihtiyaç duyduğu bileşenleri içeren doğal maskelerle düzenli olarak cilt bakımı yapılmalıdır.
  • Kullanılan makyaj malzemelerinin içeriğinde kanser yapıcı bileşenlerin olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Her zaman kaliteli, doğal kozmetik ürünler tercih edilmelidir.

Cilde En az Zarar Veren Organik Makyaj Ürünleri

  • Zuii Organic sadece çiçek yaprakları ve çiçek özleri içeren, organik ürün sertifikasına sahip bir Avustralya markasıdır. Tercih edilen organik pudra markaları arasında Zuii ilk sıralarda yer almaktadır.
  • Logona marka göz kalemi ve rimel hassas cilt yapısına sahip kişilerde göz yaşarmasına sebep olmaz. Bunlara ek olarak pudra ve allığı da tercih edilen ürünler arasındadır.
  • Physicians Formula markası cilde zarar vermeyen, paraben, parfüm ve boya içermeyen, doğal malzemelerden üretilen makyaj ürünleri sunmaktadır. Physicians Formula markalı BB pudra kalıcılığının iyi olması ve cilt üzerinde tabaka görünümü bırakmadan doğal bir görünüme sahip olması sebebiyle tercih edilmektedir. İnci tozlu allığı, göz kalemi ve krem eyeliner’ı da tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır.
  • Youngblood markalı makyaj ürünleri %100 mineralli olması sebebiyle en hassas ciltlerde dahi sorun oluşturmayacak şekilde üretilmektedir. Özellikle Youngblood Mineral Fondöten gözenekleri tıkamaması ve yüzde ağırlık hissi uyandırmaması sebebiyle beğenilen ürünler arasında yer almaktadır.
  • Nvey Eco markası paraben ve petrol bazlı bileşenler içermeyen, organik sertifikasına sahip Avustralya markasıdır. Özellikle organik göz altı kapatıcısı, ruj ve pudraları en çok tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır.
  • Darphin Melaperfect Fondöten, ciltteki lekeleri azaltmaya yardımcı formülü ve yüzü yağlandırmayan yapısı ile dermokozmetik ürün olarak tercih edilen bir markadır.
Scroll to Top