Üst Menü

Manuel Terapi

Manuel Terapi

Geçmişte genellikle yaşlılık döneminde meydana gelen birçok ortopedik rahatsızlık, günümüzde başta hareketsiz yaşam sebebiyle daha erken yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Özellikle ortopedik rahatsızlıklarda çok uzun zamandır uygulanan manuel terapi (manipülasyon), fizik tedavinin cihaz veya herhangi bir makine kullanmadan ellerle yapılma şeklidir.

Manuel terapide hastalıklı bölgeye germe, döndürme, bastırma gibi teknikler uygulanır. Manuel terapi hafif vakalarda genellikle 2-4, orta vakalarda 5-6, ileri vakalarla ise 8-10 seans uygulanmaktadır. Manuel terapi masaj olmamakla birlikte alternatif değil, klasik bir tıp tedavisidir. Manuel terapi Sağlık Bakanlığı ve Tabipler Odası’nın tedavi hizmetleri listesinde yıllardır bulunmakta olup, bilen ve uygulayan doktor sayısının azlığı sebebiyle Türkiye’de henüz yaygınlaşmamıştır.
Bel ve boyun bölgesindeki omurilik kanalında bir kilitlenme veya sıkışma meydana geldiğinde belde ya da boyunda ağrı, güçsüzlük durumu oluşabilir ve bu durum fıtık ile karıştırılabilir. Bel veya boyun ağrısı sebebiyle doktora başvuran her 10 hastadan 8’inde bel veya boyun fıtığı olmadığı görülmüştür. Manuel terapi uygulaması ile omurlardaki kilitlenmenin ortadan kaldırılması, omurilik kanalının genişletilerek fıtıklaşan diskin çıktığı yere geri oturtulmasıyla gerçekleşmektedir.

Bel veya boyun ağrılarının büyük çoğunluğu C1 olarak adlandırılan atlasın (ilk omurun) kayması ile başlar. Atlasın kayması sonucunda bütün omurganın ve vücudun duruşu bozulur, ayaklardan bir tanesinde uzama meydana gelir. Manuel terapi uygulanarak atlastaki ve omurlardaki kaymalar ile birlikte bacak eşitsizliği de düzeltilerek ağrı giderilir.

Manuel terapinin başarılı olabilmesi için, hastanın uygulama esnasında kendisini sıkmadan rahat olması gerekmektedir.

Başarılı bir manuel terapi uygulamasının ardından, ağrıya sebep olan sinirlerdeki baskı aniden ortadan kalkar ve iyileşme genellikle saniyeler içerisinde görülür. Manuel terapi sonrasında, ağrıya sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılmasına yönelik kas güçlendirme egzersizleri, duruş ve uyuma pozisyonundaki bozukluklarının düzeltilmesi gibi tedbirler alınmalıdır.

Manuel Terapinin Başarılı Olduğu Rahatsızlıklar

  • Bel ve boyun fıtıkları (bel ve boyun fıtıklarında manuel terapinin başarı oranı %98’dir).
  • Bel ve boyun düzleşmeleri.
  • Tenisçi dirseği.
  • Başta karpal tünel sendromu olmak üzere birçok sinir sıkışması.
  • Kronik ağrılar.
  • Kalça çıkığı.
  • Omurga kilitlenmeleri.
  • Tortikolis (şiddetli boyun spazmları).
  • Sakroiliak sendrom (kalçalardaki ağrı ve bacaklardaki eşitsizlik).
  • Leğen kemikleri arasındaki eklem kilitlenmeleri.
  • Kontraktür (kas sertliği).
  • Migren ve gerilim tipi baş ağrıları.

Manuel Terapinin Uygulama Örnekleri

ameliyatsız bel fıtığı tedavisi, bel ağrısı, bel ağrısı tedavisi, bel boyun fıtığı manuel terapi, bel fıtığı, bel fıtığı ağrısı, bel fıtığı ameliyatı, bel fıtığı başlangıcı, bel fıtığı belirtileri, bel fıtığı egzersizleri, bel fıtığı elle tedavi, bel fıtığı fizik tedavi, bel fıtığı hareketleri, bel fıtığı manuel tedavi, bel fıtığı manuel terapi, bel fıtığı tedavileri, bel fıtığı tedavisi, bel kayması, bel kayması manuel tedavi, boyun ağrısı, boyun ağrısı nasıl geçer, boyun ağrısı tedavisi, boyun düzleşmesi, boyun fıtığı, boyun fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı belirtileri, boyun fıtığı egzersizleri, boyun fıtığı fizik tedavi, boyun fıtığı manipülasyon, boyun fıtığı manuel terapi, boyun fıtığı tedavisi, boyun fıtığında manipülasyon tedavisi, boyun fıtığında manuel tedavi, boyun kireçlenmesi, diz ağrısı, elle bel fıtığı tedavisi, fizik tedavi, fizik tedavi nasıl yapılır, fıtık belirtileri, fıtık manuel terapi, fıtık tedavisi, manipülasyon tedavisi, manuel bel fıtığı tedavisi, manuel fizik tedavi, manuel fizyoterapi, manuel fıtık tedavisi, manuel tedavi, manuel tedavi teknikleri, manuel tedavi yapan hastaneler, manuel terapi, manuel terapi bel fıtığı, manuel terapi boyun fıtığı, manuel terapi eğitimi, manuel terapi ile bel fıtığı tedavisi, manuel terapi ile fıtık tedavisi, manuel terapi teknikleri, manuel terapi yöntemi, omuz ağrısı, sırt ağrısı, tenisçi dirseği, terapi