Adet Sancısı Nedir, Nasıl Geçer?

Adet Sancısı

Kadınlarda Adet Sancısı

Kişiden kişiye değişmekle birlikte normalde her kadın 27-33 günlük aralıklarla adet dönemine girmektedir. Bazı kadınlar için bu dönem kolay geçmekle birlikte bu dönemi çok ağrılı ve stresli geçiren kişiler de bulunmaktadır ve bu kesim, kadınların çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Genel olarak adet ağrısı, regl dönemine girildiğinde kanama başlamadan 1-2 saat önce başlar, ilk 12 saat içinde en yüksek seviyeye ulaşır. Adet ağrısı, karnın alt kısmında zonklama yapan kramp şeklinde hissedilir, hafiften şiddetliye doğru değişkenlik gösterebilir.

Özellikle 20 yaşından küçük olanlarda, ergenliğe 11 yaşından önce başlayanlarda ve henüz doğum yapmayanlarda adet dönemlerinde hissedilen ağrı daha şiddetli olabilmektedir. Yaş ilerledikçe adet dönemlerinin daha az ağrılı geçtiği, ilk doğum gerçekleştikten sonra ağrının iyice azaldığı ya da tamamen durduğu gözlenebilir.

Adet Sancısı Belirtileri

  • Adet sancısı karın ve kasık bölgesi dışında bel, bacak ve sırt bölgesinde de hissedilebilmektedir.
  • Şiddetli ağrıya, terleme, baş dönmesi, bulantı, kusma, nadiren de olsa bayılma da eşlik edebilir.
  • Adet döneminde vücudun farklı bölgeleri arasında da etkileşim olmaktadır. Örneğin migreni olan kişilerin bu dönemlerde daha fazla baş ağrısı çektikleri bilinmektedir. Yani regl dönemi, bu tür hastalıkları da tetikleyebilmektedir.
  • Ağrıların şiddeti ve yaygın olduğu bölge elbette kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu dönemde üşümek gibi diğer fiziksel etkiler, depresif haller gibi ruhsal etkiler görmek de mümkündür.

Adet Sancısı Nedenleri

Adet ağrılarının nedenleri iki çeşittir:

Birincil Adet Ağrısı
Birincil adet ağrısı, altta yatan herhangi bir nedene bağlı olmaksızın doğal olarak hissedilen ağrı şeklinde tanımlanır. Bu ağrının nedeni, fizyolojik olarak rahimden prostaglandin denen maddelerin salgılanmasıdır. Prostaglandinler, menstruasyon sırasında rahim ağzında oluşan kimyasallardır. Bu maddelerin salgılanması, bölgede kasılmalara sebep olmaktadır. Bu kasılmalar ise kendisini ağrı olarak gösterir. Kişilerin ağrı eşiğine bağlı olarak ağrıların şiddeti de farklılık gösterebilmektedir. Bu kimyasallar ayrıca mide bulantısı ve ishali artırıcı etkiye sebep olabilirler.

İkincil Adet Ağrısı
İkincil adet ağrısı, altta yatan bir nedene bağlı olarak adet döneminde hissedilen ağrıdır. Bu ağrıların birçok nedeni olabilmektedir. Özellikle, genital enfeksiyonlar, bu enfeksiyonlara bağlı olarak karın içinde meydana gelen yapışıklıklar, rahim içinde oluşan miyomlar, polipler, yumurta kistleri, özellikle çikolata kistleri şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir. Adet döneminde görülen ağrı, ikincil adet ağrısı ise bunun tanısının mutlaka konulması, bu tanıya yönelik tedavi uygulanması gerekmektedir.

Adet Sancısını Artıran Faktörler

Çeşitli sebeplerle hissedilen adet sancısı, vücudun farklı bölgelerinde ve farklı şiddette görülebilmektedir.

  • Soğuk, yorgunluk ve stres gibi etkenler adet ağrılarının şiddetini artırabilmektedir.
  • Adet düzensizlikleri ve geç adet görme, adet başladığında ağrıyı artıran etkenlerdendir.
  • Hormonların düzensizleşmesi de ağrıları tetikleyici etki yaratmaktadır.

Kadınların bu dönemlerinde kendilerine daha iyi bakmaları gerekmektedir. Aylık olarak ortaya çıkan bu değişime uyum sağlayamayan kadın bedeni, adet döneminde ağrılarla sinyal vermektedir. Lakin bu ağrıları azaltmanın yolları vardır.

Adet Döneminde Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?

Her kadında ağrının şiddeti değişmektedir. Bazı kişiler ağrı kesici etkiye sahip iğne yaptırmadan bu ağrıdan kurtulamamakla birlikte bazı kişiler çok daha kolay şekilde bu dönemi atlatmaktadır. Eğer yaşadığınız adet sancısı size çok ekstrem geliyorsa elbette doktora danışmalısınız. Lakin normal olduğunu düşünüyorsanız ağrıyı azaltacak yollar deneyerek bu dönemi atlatabilirsiniz.

  • Ağrılı adet döneminde, ayaklarınızı sıcak tutmaya özen göstermelisiniz. Adet ağrısına sıcak su torbası oldukça iyi gelir. Ayaklarınıza ve kasık bölgenize koyacağınız sıcak su torbası ile rahatlama sağlayabilirsiniz.
  • Ağrınız çok şiddetli değilse, ılık bir duş iyi gelebilir. Sonrasında yatarak dinlenebilirsiniz.
  • Cenin pozisyonunda uyumak, ağrının hissedilmesini engelleyebilir. Mümkünse uyumaya çalışabilirsiniz.
  • Ağrınızın şiddetine göre bir ağrı kesici alabilirsiniz. En iyi rahatlamayı sağlamak için, adet olmadan önce ağrı kesici içmek veya kanama veya kramp oluşmaya başlar başlamaz bu ilaçları almak gereklidir. Daha hafif ağrı kesicileri kullanmanız iyi olacaktır. Lakin bu ilaçları çok fazla kullanmadığınıza emin olmalısınız.
  • Özellikle ayakların üşümesi, adet döneminde hissedilen ağrının şiddetini artırmaktadır. Kış aylarında soğuk zemine çıplak ayakla basmamak, adet döneminde hissedilen ağrının azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Ayaklarınızı her daim sıcak tutmaya özen gösterin. Regl döneminde de kalın çoraplar giyin.
  • Ayaklar gibi, bel ve göbek bölgesinin sıcak tutulması da faydalı olacaktır.
  • Adet döneminde özellikle belinizi, kasık bölgenizi sıkan kıyafetler giymekten kaçının. Yumuşak, lastiksiz pijamalar tercih edin.
  • Kendinizi fazla yormamaya özen gösterin ve beslenmenize dikkat edin. Bu dönemde sindirim sisteminiz de hassas olacaktır. Hafif besinler tüketebilir, sizi rahatlatacak ödem söktürücü bitki çayları içebilirsiniz.
  • Maydanoz kaynatıp suyunu içerek adet sökülmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Adet ağrısına iyi gelen bitki çayları içerisinde ilk olarak papatyayı sayabiliriz. Araştırmalar, papatya çayının içindeki maddelerin, rahmi rahatlatarak adet ağrılarından kurtulmaya yardımcı olabildiğini göstermiştir.
  • Ağrılarınız başladığı andan itibaren karanfil çayı yapıp içerseniz ağrılarınızın azaldığını hissedeceksiniz. Kaynayan suya 8-10 adet karanfil atarak karanfillerin rengini iyice suyu vermesini bekleyin. Tadı biraz ağır ve acımsı gelirse, içine tarçın ekleyebilirsiniz.
  • Aktarlardan alacağınız civanperçemi ile uygulayacağınız kür de adet ağrınıza iyi gelebilir. 1 tatlı kaşığı civanperçemini, 1 su bardağı kaynayan suya atıp 3 dakika boyunca demleyin. Soğuduktan sonra süzün. Regl döneminin başlamasına 3 gün kala başlayarak her gün sabah akşam 1 su bardağı tüketin. Taze olarak içilmesinde fayda vardır. İçine bal, reçel, şeker gibi herhangi bir tatlandırıcı koymayın. Regl bitene kadar düzenli olarak içmeye devam edin.
  • Adet döneminde muz yemek de çok faydalıdır. Muz, içeriğindeki potasyum ve magnezyum ile kasıklardaki kramp ve ağrıları önlemeye yardımcı olur.
Scroll to Top