Atatürk Arboretumu ve Tarihçesi
Bilimsel alanda bir takım kıstaslar göz önüne alınarak çeşitli yaşlarda ve türlerdeki ağaçların bir araya getirilmesiyle oluşturulan tabiat parçasına arboretum denilmektedir.
İstanbul’un Sarıyer ilçesinde 300 hektarlık bir orman parçası üzerine 1916 yılında bir fidanlık kurulur. 1949 yılında Hayrettin Kayacık bu fidanlığı bir arboretuma dönüştürmek ister. Tasarısı kabul edilince çalışmalar başlar. Atatürk’ün yüzüncü doğum yıl dönümü olan 1982 yılında ise bu orman parçasının adı Atatürk Arboretumu olarak değiştirilir.
Atatürk Arboretumuna Nasıl Gidilir?
İstanbul gibi betonarme binalarla örülü milyonlarca insanın yaşadığı bir mega şehirde yer alan Atatürk Arboretumu inanılmaz bir yeşilliğe ve sakinliğe sahiptir. Ağaç çeşitliliği fazla olan mekanda ortam da oldukça düzenlidir.
Adeta şehrin ortasında bir cennet misali uzanan arboretum, Sarıyer’in Bahçeköy semtinde yer almaktadır. Toplu taşıma araçları ile kolaylık ile erişim sağlayabileceğiniz arboretum, Pazartesi hariç haftanın 6 günü açıktır. Kış aylarında sabah 8.30 ile akşam 17.00 arası, yaz aylarında ise sabah 8.30 ile akşam 20.00 arasında gezilebilmektedir. Arboretum giriş ücreti, hafta içi ve hafta sonu farklılık göstermektedir. Öğrenciler için indirim uygulanan arboretum giriş ücreti, uygun seviyelerdedir. Müzekart geçerli değildir.
Atatürk Arboretumu ve Yapılabilecek Etkinlikler
İstanbul’un keşmekeşinde yaşayan birçok kişi için Atatürk Arboretumu bir hafta sonu kaçamağı yapılabilecek ve sakin bir ortamda muhteşem manzaraların izlenebileceği özel bir yerdir. Yapılış amacı bilimsel yöntemlerle çeşitli bitkiler yetiştirmek olan arboretumda birçok ağaç ve bitki türünü görebilecek, onların kökenleri ve yaşları ile ilgili bilgilere sahip olabileceksiniz. Arboretum içerisinde yer alan tüm bitkilerin hemen yanı başında yer alan künyede; ağaçların isimleri, şehirleri, ömürleri ve çeşitli bilgiler yer almaktadır. Arboretum çok geniş bir araziye kurulduğundan gezerken zorlanmamanız için girişteki tanıtım broşürleri ve haritayı almanız faydalı olacaktır.
Her mevsimde ayrı güzellikte bir manzarayla sizleri karşılayacak olan Atatürk Arboretumuna gitmek için kalabalığın az olabileceği sakin günleri ve havanın yürüyüş yapmaya elverişli olduğu günleri tercih etmeniz yerinde karar olacaktır. Ağaç yapraklarının rengarenk hallerde, hava sıcaklığının kabul edilebilir derecede olduğu sonbahar ayları Atatürk Arboretumu ziyareti için en iyi alternatiflerdendir.
Atatürk Arboretumu içerisinde yapılabilecek etkinliklerin başında yol gezisi gelmektedir. Atatürk arboretumu iki tane büyük yapay gölete ev sahipliği yapmaktadır. Her mevsim farklı bitkilerin ve çiçeklerin yaşadığı bu muhteşem manzaralı göllerin kenarında yürüyüş yapmak oldukça keyif vericidir.
Arboretum fotoğraf tutkunları için yüzlerce doğal manzara fırsatı sunmaktadır. Fotoğraf çekimi yapmak için Atatürk arboretumunu tercih edebilirsiniz. Ancak tripod ile giriş yapmak ücretlidir.
Atatürk Arboretumu, özellikle evlenecek çiftler tarafından dış çekim yapmak için tercih edilmektedir. Düğün ve nişan gibi özel günler için çekim yapmak isteyen çiftlerin önceden randevu almaları gerekmektedir. Ancak gelin ve damat adaylarının arboretum içerisinde fotoğraf çekimi yapmaları ücrete tabidir. Arboretum işletmesi, düğün dış çekiminden yüksek cüretler talep etmektedir. Detaylı bilgi için 0212 226 19 29 numaralı telefondan iletişime geçmeniz iyi olabilir.
Arboretum içerisine su hariç yiyecek ve içecek sokmak, içerde mangal yakıp piknik yapmak yasaktır. Koruma altında bir alan olduğundan da içeride lokanta, seyyar satıcı, büfe gibi yiyecek ve içecek alınabilecek yerler mevcut değildir.
Atatürk Arboretumu içerisine bisikletlerin, motorların ve evcil hayvanların da girişine izin verilmemektedir.