Bayraktar İnsansız Hava Aracı

Yerli İHA Bayraktar

Bayraktar, KaleBaykar iş ortaklığı tarafından Kara Kuvvetler Komuntanlığı için geliştirilmiş insansız bir hava aracıdır. Test kabul aşamasından da başarı ile geçmesinden ardından envantere giren Bayraktar İHA, 2015 yılı ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nde operasyonel olarak kullanılmaya başlanmıştır.

14 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirilen uçuş testinde 29,030 feet irtifaya çıkmayı başarmış, 5 – 6 Ağustos 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen uçuş testinde ise 18,000 feet irtifada 4,040 km yol kat etmiş olup bu uçuşu toplamda 24 saat 34 dakika sürmüştür. İrtifa ve uçuş süresi bakımından, Bayraktar Türk Havacılık tarihindeki rekoru elinde tutmaktadır.

Bayraktar, 17 Aralık 2015 tarihinde 2 adet Roketsan MAM-L güdümlü füzelerle yüklü bir şekilde yapılan atış testinde %100 başarı göstermiştir. Böylelikle Bayraktar İnsansız Hava Aracı, gözetleme yaparken aynı zamanda anlık atış yapabileceğini de göstermiştir. İHA Bayraktar, tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanmış, geliştirilmiş ve de üretilmiştir. Projenin elektronik donanımları, yazılımları ve tasarımları tamamen Türk mühendislere aittir. İHA Bayraktar ile, Savunma Sanayi’sinde ilk defa %93’lük yerli sanayi katılım oranına ulaşılmıştır.

İHA Bayraktar’ın Gelişim Süreci

2007 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan İnsansız Hava Aracı Sistemi programı kapsamında, Eylül 2009 ve Ekim 2009 tarihleri arasında İHA Bayraktar resmi heyet huzurunda birkaç uçuş testi sergilemiştir. Bu testler; tam otomatik taksi, kalkış, uçuş, iniş, frenleme ve tekrar hangara dönüş gibi uygulamalardan oluşmaktadır.

2010 yılının Ocak ayında ise, Savunma Sanayii İcra Kurulu tarafından gerçekleştirilen görüşmede 12 adet İHA Bayraktar için sözleşme yapılmasına karar verilmiştir. Bundan tam 2 yıl sonra, yani 2012 yılının Ağustos ayında üretim çalışmalarına başlanmıştır. 2013 yılının Ocak ayında tasarım aşaması tamamlanan projenin ilk prototipi 2014 yılının Mart ayında üretilerek testlere başlanmıştır. Testlerin yapılması ile birlikte seri üretim aşamasına geçilmiştir.

İHA Bayraktar yakın zaman içerisinde Fırat Kalkanı ve Çukurca operasyonlarında da kullanılmış olup, hedefleri nokta atışı ile vurması sebebiyle teröristlerin kabusu haline gelmiştir.

Scroll to Top