Elektrikli Izgaralar ve Kullanımı

Elektrikli ızgaraların içerisinde bir rezistans bulunur. Bazı markalarda bu rezistans gizli olmakta, bazılarında görünür olarak yer almaktadır. Rezistansın gizli olması, güvenlik açısından daha iyi olmakla beraber görünür olan modeller de dikkatli kullanıldığında, bu rezistans herhangi bir soruna yol açmamaktadır.

Taner Elektrikli Izgara da kullanımı, fiyatı ve işlevselliği bakımından tercih edilen markalar arasında yer almaktadır. Taner Elektrikli Izgara, görünür rezistansa sahiptir. Orta boyu mutfaktaki işlemler için yeterli gelmektedir. İçerisinde alüminyum bir tepsi, ızgara teli ve 4 adet şiş bulunmaktadır.

Taner Elektrikli Izgaralar; farklı boy ve modellerde züccaciyelerde veya internette alışveriş sitelerinde, 50 – 60 TL civarında bulunabilmektedir.

Taner Elektrikli Izgara dışında Arçelik, Arzum, Era, Korkmaz, Kumtel, Sinbo, Tefal gibi markaların da elektrikli ızgara modelleri bulunmaktadır.

Elektrikli Izgara Nasıl Kullanılır?

Kullanım esnasında yiyecekler, ızgara telinin üzerine dizilir ya da boyutuna göre şişlere geçirilir. Yiyecekler ızgara telinin üzerine yerleştirilince, tepsiye 1 çay bardağı kadar su dökülür. Buharlaşan su, yiyeceklerin hem buharda daha kolay pişmesine yardımcı olur, hem de yemek kokusunun etrafa yayılmasını önler. Ayrıca, yiyecekler pişerken damlayan yağlar, altta bulunan suya aktığı için kullanımdan sonra tepsiyi temizlemek de kolay olmaktadır.

Yiyecekler ızgara teline yerleştirilince, elektrikli ızgaranın kapağı kapatılır ve düğmesi açık konuma getirilir. Elektrikli ızgaranın özelliği, yiyecekleri çok çabuk pişirmesidir. Bu nedenle ızgara açıldıktan 5 – 8 dakika sonra yiyecekler kontrol edilmelidir.

Yiyeceklerin üst kapakta bulunan rezistansa değmemesine özen gösterilmelidir. Aksi durumda rezistansın değdiği bölüm kömürleşmekte, etrafa da kötü bir koku yayılmaktadır.

Yiyecekler ters çevrilirken veya piştikten sonra ızgaradan çıkarılırken mümkünse metal bir aparat kullanılmamalıdır. Tahta ürünlerin kullanılması faydalı olacaktır.

Elektrikli ızgara kullanıldıkça, ızgara telinde küflenme meydana gelebilmektedir. Bu durumda sağlık açısından tel kullanılmaya devam edilmeyebilir. Yiyecekleri alttaki tepsinin üzerinde de pişirebilirsiniz, herhangi olumsuz bir durum söz konusu olmayacaktır. Sadece pişme esnasında su koyulamayacaktır.

Izgara açıkken rezistans bölümüne dokunulmamalı, metal bir şey değdirilmemelidir. Elektrik çarpmasına karşı dikkatli olunmalıdır

Elektrikli Izgara ile Yapılabilecekler

Patlıcan Közlemek

Patlıcanları yıkayın. Bıçak ile birçok yerine çizik atın. Sonra ızgaranın içine yerleştirin. Bir yüzü közlenip yumuşadıktan sonra tersini çevirin. Patlıcanlar iyice yumuşadıktan sonra patlıcanları çıkarın. Kabuklarını soyarak istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Patlıcanların közlenmesi yaklaşık 15 dakika sürmektedir.

Patlıcan nasıl közlenir

Kırmızı Biber Közlemek

Patlıcanlar gibi biberlerin üzerine çizikler atarak ızgarada pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kabukları kolay bir şekilde ayrılacaktır. Kabukları kolay soyulmuyorsa henüz tam közlenmemiş demektir.

Ekmek Kızartmak

Kahvaltıda kızarmış ekmek isterseniz, dilim ekmekleri ızgarada 3 – 4 dakika bekletmeniz yeterli gelecektir.

Ayrıca dondurucuda ekmek tutuyorsanız, dondurucudan çıkardığınız ekmeklerin erimesini beklemeden ızgarada kısa sürede çözdürebilirsiniz.

Kahvaltılık Garnitürlü Ekmek Yapmak

Elektrikli ızgarada pizza tadında ekmekler yapmanız çok kolay. Dilim ekmeklerin üzerine biraz ketçap, sucuk, zeytin, kaşar ve istediğiniz ek malzemeleri de koyarak ızgaraya yerleştirin. 5 dakikada sucuklar pişecek, kaşarlar eriyecektir.

Garnitürlü Ekmek

Yemek veya Hamur işi Isıtmak

Önceki günden kalan yemeğinizi veya hamur işlerinizi kısa sürede ısıtmak için elektrikli ızgarayı kullanabilirsiniz.

Tavuk Pişirmek

Tavuk kanatlarını soslayarak veya küp küp doğranmış tavuk parçalarını şişlere dizerek kısa sürede hem az yağlı hem de ızgara tadında pişirebilirsiniz.

Dana ve kuzu etlerinin sos içerisinde bekletilme durumuna göre pişme süresi değişebilmektedir. Etlerinizi hazırladığınız sos içerisinde belli sürelerde bekletirseniz, etler daha çabuk pişecek ve kuru kalmayacaktır.

Köfte Pişirmek

Hazırladığınız köfteleri veya derin dondurucudan çıkardığınız köfteleri erimesini beklemeden ızgara telinin üzerine yerleştirin. Izgarayı açtıktan 5 – 8 dakika sonra diğer yüzünü çevirerek köftelerinizi kısa sürede pişirebilirsiniz.

Balık Pişirmek

Balığı hem yağsız hem kokusuz pişirmek mümkün. Izgara telinin alt kısmına 1 çay bardağı su koyun. Balıkları ızgara telinin üzerine yerleştirin. Dilerseniz fırça yardımıyla balıklara az miktarda yağ ve tuz karışımını sürebilirsiniz. Balıklar pişerken buharlaşan su, etrafa balık kokusu yayılmasını önleyecektir. Elektrikli ızgara yardımıyla balıkları 15 dakika içerisinde arkalı önlü pişirebilirsiniz.

Elektrikli Izgarada Balık Nasıl Pişirilir

Mantar Pişirmek

Mantarları, bütün olarak ve yağ kullanmadan elektrikli ızgarada pişirebilirsiniz. Sap kısımlarını biraz kesip mantarların ortasına kaşar peyniri de koyabilirsiniz. Izgaranın altına 1 çay bardağı su koyarsanız, mantarların tersini çevirmeden su buharıyla rahatça piştiğini göreceksiniz.

Donan Balı Eritmek

Gerçek balın kristalize olup donmuş bir hal aldığı bilinir. Ancak bu şekilde tüketilmesi zordur. Kahvaltılarınızda kolay sürülebilir bal için, dilediğiniz kadar balı cam bir kaseye koyun ve ızgaranın içerisine rezistansa değmeyecek şekilde yerleştirin. Bal, 5 dakikada ısınıp eriyecektir.

Kestane Pişirmek

Kış aylarının vazgeçilmezi kestaneyi, soba olmadan pişirmek zor olmaktadır. Tavada da uzun sürede pişen kestaneler, elektrikli ızgarada 15 – 20 dakika içerisinde pişmektedir. Ara ara kontrol edip kızaran kestanelerin tersini çevirmek gerekir.

Scroll to Top