Eskişehir, hiç de eski olmayan aksine belediye başkanının müthiş uğraşları sonucu gezilip görülecek yerler bakımından dolu dolu olan bir büyükşehir. Yunus Emre’nin de memleketi olan Eskişehir, ülkemizde gezilmesi gereken modern şehirlerden biri.
Eskişehir turlarına katılarak Eskişehir’i doya doya gezebilir ya da kendiniz Eskişehir’e ulaşım sağlayarak kolaylıkla her yeri gezebilirsiniz. Görülecek mekanlar çok olduğundan her yeri rahatça gezebilmek için 3 günü ayırmak faydalı olacaktır. 2 gün konaklama yapma durumu olursa, yazıda yer alan mekan ziyaretleri rahatlıkla tamamlanabilir.
Eskişehir’in kendine özgü lezzetlerinden bahsettiğimiz yazımıza Eskişehir’de Ne Yenir? Nerelerde Yenir? isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Eskişehir’e Ulaşım
Eskişehir’e İstanbul/Pendik’ten kalkan yüksek hızlı tren ile ulaşabilirsiniz. 2,5 saat süren tren yolculuğunun ardından Eskişehir’de tren garında indiğinizde garın önünden geçen tramvaylar ile şehir merkezine 10 dakikada varabilirsiniz.
İstanbul’dan özel aracınızla gittiğinizde yolculuk 4 saat sürecektir. Eskişehir’de araç park yerleri bulmak zor değil. Yollar ve ara sokaklar geniş. Yol kenarlarını ücretsiz park yeri olarak kullanabilirsiniz. Ücretli otoparkların ücreti de makul seviyelerdedir.
Aracınızı bir otoparka bıraktıktan sonra şehir içi tramvay ile şehrin önemli noktalarına ulaşabilir, görülmesi gereken mekanları gezebilirsiniz.
Eskişehir’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler
Hava Müzesi / Havacılık Parkı
Eskişehir’in girişinde Anadolu Üniversitesinin karşısında yer alan Anadolu Üniversitesi bünyesindeki askeri-sivil uçak ve helikopterlerin sergilendiği bir park.
Sualtı donanma uçaklarından bombardıman uçaklarına, polis helikopterinden teyyarelere Türk tarihine ışık tutan çeşitli boyut ve türdeki uçakları yakından inceleyebilirsiniz.
1 günlük veya kısa süreli gezi düşünüyorsanız, Havacılık Parkını atlayabilirsiniz.
Sazova Bilim ve Kültür Parkı
Belediye başkanının Eskişehir ve tüm Türk halkına armağanı olan bu park, oldukça geniş bir alana kurulmuş. Parkın içinde yer alan tüm bölümleri rahatça gezmek isterseniz, 1 tam gününüzü ayırmanız gerekebilir. Sazova Parkı, güzel bir mekan olduğundan bu rotayı atlamamak faydalı olacaktır. Eskişehir’e 1 günlük veya kısa süreli gezi düşünüyorsanız, parkın içindeki belli bölümler, gezi planından çıkarılabilir.
Parka giriş ücretsiz ama içerisinde yer alan bölümlere girerken ücret ödeniyor.
Sazova parkının içinde otopark alanı mevcut, günlük olarak uygun fiyatta. Benzer şekilde parkın hemen dışında, giriş kapısının karşısında açık otopark var, onun da günlüğü aynı fiyat. Ama parkın alanı zaten çok büyük olduğu için yorgunluğu da dikkate alarak aracı parkın içindeki otoparka park etmekte fayda var.
Sazova’ya şehir içinden otobüsler ile de gelmek mümkün.
Sazova parkının içinde yer alan bölümler küçükten büyüğe herkesin ilgisini çekecek cinsten.
1) Korsan Gemisi: Deniz görünümlü bir alanın üstüne kondurulmuş, gemide yolculuk edenlerin yaşam alanlarına dair kesitlerin sergilendiği bir gemi.
Gemiye çıkma ücretli. Geminin içini gezmek, 10 dakikanızı alır. Fazla zamanınız yoksa geminin önünde fotoğraf çektirerek gezinize devam edebilirsiniz.
2) Masal Şatosu: Disneyland’daki şatoya benzer olarak inşa edilmiş görkemli bir yapı. İçinde, özellikle çocuklar için masal anlatıp dolaştıran turlar var. Ayrıca kırtasiye dükkanı, çeşitli masal kahramanlarının figürleri mevcut.
Çocuklar için hikayeli turların ücreti biraz daha yüksek, bu turlara katılmadan gezi ücreti ise daha makul seviyelerde.
İçeri girmeden şatonun önünde fotoğraf çektirerek gezinize devam edebilirsiniz.
Giriş ücretli. Hayvanat bahçesinin içinde Sualtı Dünyası da yer alıyor. Dolayısıyla giriş bileti her ikisi için de geçerli.
Bahçe geniş bir alana yayıldığından tümünü rahatça gezmek ve fotoğraflamak yaklaşık 1,5 saat sürebilmektedir.
Burası, hayvanat bahçesinin içinde yer aldığı için ayrıca bir giriş ücreti yok.
5) Sualtı Dünyası: İçinde çeşitli türlerdeki balıkları barındıran, balıkların yaşam alanlarını görsel bir sunumla sergileyen, mavi ve yeşilin tonlarının huzur verdiği eğlenceli bir dünya.
Giriş ücreti, hayvanat bahçesi ile ortak. Ekstra bir ücret ödenmiyor.
Sualtı dünyası, yerin altında konumlandırılmış, karanlık bir alan. Bu bölümü gezmek yaklaşık 45 dakika sürmektedir.
7) EsminyaTürk: Türkiye ve dünyadaki görkemli Türk mimari yapılarına ışık tutan, Selimiye Cami, Tac Mahal, Özbekistan gibi sanat mimarisinde baş yapıt sayılabilecek eserlerin 1/25 oranında küçültülmüş versiyonlarının sergilendiği bir açık hava müzesi.
Giriş ücretli. İçerisinde birçok yapının minyatürünü görebilirsiniz. Minyatür yapıları inceleyip fotoğraflamak isterseniz gezi, yaklaşık 30 dakika sürebilecektir.
8) Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi: Selçuklulardan Osmanlılara mimari örneklerin, Türk ve İslam dünyasından önemli şahsiyetlerin heykellerinin ve eserlerinin sunulduğu bir merkez.
Kapalı bir alanda konumlanmış bu merkeze giriş ücretsiz. Fazla zamanınız yoksa, bu merkezi rotadan çıkarabilirsiniz.
Balmumu Heykelleri Müzesi
Eskişehir Belediye Başkanı’nın bizzat kendisinin yaptığı balmumu heykelleri, müzede yakından görebilirsiniz. Müzede 192 adet balmumu heykel bulunmaktadır. Heykellerde gerçek saç kullanılmıştır. Ayrıca heykeller, birebir ölçü kullanılarak yapılmıştır.
Girişte, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının heykelleri ziyaretçileri karşılamaktadır. Atatürk’ün farklı zamanlarına ve ailesine ait heykeller de yine bu bölümde bulunmaktadır.
Sonrasında günümüz dünyasının popüler isimlerine ait balmumu heykeller sıralanmaktadır. Kemal Sunal’dan Cüneyt Arkın’a, İlber Ortaylı’dan Brad Pitt’e, Einstein’dan İbrahim Tatlıses’e sanatçı, gazeteci, siyasi birçok kişinin balmumu heykellerini görebilir, fotoğraf çekebilirsiniz. Belli bölümlerde fotoğraf çekimi ücretli. Sizin fotoğraf çekmenize izin verilmiyor, orada bulunan görevliler ücret karşılığında fotoğrafınızı çekiyor, çıkışta da fotoğrafınızı alıyorsunuz. Fotoğraflar ücretli.
Müze sabah 10’da açılıyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında çok kalabalık olduğundan erken saatlerde gitmekte fayda var. Alanı gezmek ortalama 1 saat sürüyor. Müzenin yakınlarında veya önünde otopark alanı mevcut değil. Şehir içinden tramvayla belli bir durağa kadar gelip oradan 5 dakika yürüme ile müzeye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Müzeye giriş ücretli.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
Balmumu Heykel Müzesi’nin yakınında yer alan müzede, cam kullanılarak yapılan çeşitli eserler sergilenmektedir.
Müzeyi dolaşmak yaklaşık 1 saat sürmektedir. Giriş ücretli. 1 günlük veya kısa süreli gezi düşünüyorsanız, Cam Sanatları Müzesini atlayabilirsiniz.
Porsuk Çayı
Şehrin bir bölümünü dolaşan Porsuk Çayı, Eskişehir’e çok hoş ve modern bir hava katıyor. Tramvayla çarşıya ulaşmak çok kolay. Mesafeler birbirine yakın olduğu için yürümeyi de tercih edebilirsiniz.
Porsuk Çayı üzerindeki köprüler güzel bir mimari ile yapılmış. Porsuk Çayı üzerinde gondolla veya motorla gezerek bir şehir turu yapabilirsiniz. Porsuk çevresinde ve çarşı içinde yapacağınız yürüyüşler hem size keyif verecek hem de sizi bir Avrupa şehrinde hissettirecektir.
Odunpazarı Evleri
Eskişehir’in meşhur Odunpazarı Evleri, Balmumu Heykel Müzesi’nin hemen yanında yer almaktadır.
Devrim Arabası
Türk otomobil tarihinin simgesi Devrim Otomobili, Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomobilidir. Eskişehir’in de simgelerinden biri olan Devrim Otomobili, Tülomsaş Fabrikasının içerisinde açık havada sergilenmektedir. Otomobilin sergilendiği alana girişler ücretsizdir.
Aynı alanda fabrikanın üretimi olan lokomotif örneklerini de görebilirsiniz.
Yunus Emre Anıt Parkı
Geniş bir alana yayılmış olan yeşillikler içindeki park, Yunus Emre’nin temsili mezarına ve büyük bir Yunus Emre heykeline ev sahipliği yapmaktadır. Parka girişler ücretsizdir. Fazla zamanınız yoksa Anıt Parkı gezi planından çıkarmanız uygun olabilir.
Kentpark
Belediye başkanının Eskişehir halkına bir diğer armağanı olan Kentpark, yapay bir plaj içermektedir. Kentpark içinde açık ve kapalı yüzme havuzlarını, yapay plajı görebilirsiniz. 1 günlük veya kısa süreli gezi düşünüyorsanız, Kentparkı da rotadan çıkarabilirsiniz.
Şelalepark
Eskişehir’i tepeden gören bir yere konumlandırılmış Şelalepark, içerisinde ufak bir şelale barındırmaktadır. Suyun şırıltısı eşliğinde ve huzurlu bir ortamda, tepedeki restaurantta keyifli vakit geçirebilirsiniz. Fazla zamanınız yoksa, Şelaleparka uğramayabilirsiniz.
Uğur Mumcu Parkı
Parkta, suikast sonucu öldürülen usta gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun suikast esnasında enkaz haline dönen arabası sergilenmektedir. Parkın içinde ayrıca, Uğur Mumcu suikastına dair gazete haberlerinin derlendiği bir duvar bulunmaktadır. Parka giriş ücretsizdir.