Obsesif kompulsif bozukluk insanların takıntı sebebiyle kendisinde oluşturmuş olduğu düşünceleri, tekrarlayan eylemlere dönüştürmesine sebep olan ruhsal bir hastalıktır. Günlük yaşamı ileri derecede etkiler.
Obsesyon takıntı, kompulsif ise bir şeyi yapmaya mecbur hissetme durumudur. Ellerin kirli olduğunu düşünmek
obsesyon, ellerin defalarca yıkanması durumu da
kompulsif olarak örnek gösterilebilir. Kişi, bu takıntı ve düşüncelerin farkında olmasına rağmen bunların önüne geçemez.
Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişilerde yaygın olarak başkasına zarar vermekten korkma, hata yapmaktan korkma, yadırganacak bir hareket yapmaktan korkma, simetri ve düzen ihtiyacı, aşırı derecede kuşkulu olma gibi durumlar görülmektedir. Bununla birlikte her an zarar göreceği tedirginliği, tekrar tekrar duş alma ya da el – yüz yıkama, olması gerekenin çok üzerinde temizlik yapma, işlerini yaparken yüksek sesle veya içinden sayı sayma, yemek yerken belirli bir sırayı takip etme, bazı kelimeleri – cümleleri takıntı yapıp sürekli olarak tekrarlama, ocak ya da kilitleri sürekli olarak kontrol etme gibi eğilimleri mevcuttur. Ayrıca birçok
obsesif kompulsif hastasında değersiz nesneleri toplama veya biriktirme gibi durumlar da vardır. Bazı
obsesif kompulsif hastalarında, cinsel veya dini içerikli düşünce obsesyonlarına da rastlanmaktadır.
Obsesif kompulsif hastalığı olan kişilerde ön plana çıkan özellikler şunlardır: Hem iş hem de özel hayatlarında titiz ve kuralcı olup kurallarında esneme olmaz. Hayat standartları ve kuralları keskin çizgilerle ayrılmıştır. Kendilerinde ve başka kişilere karşı mükemmeliyetçidirler. Her şeyin tam olarak olmasını isterler, aksi halde sinirlenir ve ani öfke patlaması yaşarlar. Aynı şekilde kendi hatalarında da aşırı sinirlilik durumu gözlenir. Hayatta her şeyin hatasız ve tam olması mümkün olmadığı için
obsesif kompulsif hastaları genel olarak sinirli ve agresiftirler. Mükemmelliği yakalamak adına sürekli kaygılıdırlar.
Obsesif Kompulsif Bozukluğun Sebepleri
Obsesfi kompulsif, ergenlik döneminden itibaren kendisini belli etmeye başlar ve belirtileri 20-25’li yaşlarda yoğun olarak ortaya çıkar. Obsesif kompulsif hastalığının sebepleri; genetik, ailesel, çocuklukta yaşanmış travmalar, uzun süreli kaygı – stres, beynin bazı bölümlerinde ortaya çıkan aktivite bozuklukları olarak sayılabilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluğun Tedavisi
Obsesif kompulsif bozukluğu günümüzde tamamen tedavi edilemese de etkileri %90’a varan oranlarda azaltılabilmektedir. Obsesif kompulsif tedavisinde ilaç ve bilişsel davranışçı terapi yöntemleri kullanılmaktadır. İlaç tedavileri en az iki yıl uygulanmaktadır. Bilişsel davranışçı terapileri ise bazen ilaç tedavisi ile birlikte yürütülerek kişilerin obsesif kompulsif bozukluklarından kurtulmasına yardımcı olur.