Sabit Disk Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

HardDisk Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Günümüzde HDD ve SSD olarak adlandırılan 2 tip harddisk kullanılmaktadır. SSD’ler HDD’lere daha pahallı olsa da, SSD’lerin HDD’lere göre bir çok üstün noktası bulunmaktadır.

Harddisk seçimine geçmeden önce SSD ve HDD arasındaki farklara göz atmakta fayda bulunmaktadır:

  • HDD’ler okuma ve yazma işlemini içerisinde bulundurduğu fiziksel diski kullanarak fiziksel olarak yapar. SSD diskler ise okuma ve yazma işlemini elektronik depolama birimlerini kullanarak elektronik olarak yapar.
  • SSD disklerin okuma ve yazma hızları HDD’lere göre oldukça yüksektir. Örnek olarak HDD ile bir işletim sistemi ancak 30-40 saniyede başlarken aynı işletim sistemi SSD ile 10-13 saniye içerisinde başlamaktadır.
  • Güç tüketimi olarak SSD’ler HDD’lere göre daha tasarrufludur. HDD’ler ortalama 6 – 7 watt güç tüketirken SSD’ler 2-3 watt güç tüketmekte ve laptoplar için yaklaşık olarak 30 dakika daha fazla batarya ömrü sağlamaktadır.
  • Laptoplar için SSD tipinde genellikle maksimum 1 TB, masaüstü bilgisayarlar için de maksimum 4 TB kapasiteli SSD’ler bulunmaktadır. HDD’lerde ise genellikle laptoplar için maksimum 2 TB, masaüstü bilgisayarlar için de 10 TB kapasiteli diskler bulunmaktadır.
  • SSD diskler tamamen sessiz çalışırken HDD’ler sesli çalışmaktadır. Aynı zamanda SSD’ler daha az ısınırken HDD’ler daha fazla ısınmaktadır.
  • HDD’ler manyetik alandan etkilenir ve içerisindeki veriler manyetik alanın etkisiyle silinebilir. SSD’ler ve içerisindeki veriler manyetik alandan etkilenmez.

Tüm bu performans farkları göz önüne alındığında; işletim sistemi, sık kullanılan ve hız gerektiren uygulamaların bir SSD disk üzerine kurulması tavsiye edilmektedir. Hız gerektirmeyen fakat yer kaplayan uygulama, müzik, fotoğraf, video gibi dosyaların ikinci bir disk olarak HDD içerisinde tutulması çok daha ekonomik olacaktır.

Günümüzde kalite ve uzun kullanım ömrü açısından SSD’lerde genellikle Samsung, HDD’lerde ise Toshiba marka diskler tavsiye edilmektedir. Günümüzde Windows, Office gibi ev kullanıcılarının kullandığı işletim sistemleri ve uygulamalar göz önüne alındığında, SSD’ler için en az 256 GB, buna ek olarak kullanılacak HDD’ler için ise en az 1 TB alana sahip disk tavsiye edilmektedir. Özellikle HDD’lerde disk fiyatı, disk kapasitesine oranla çok daha az artmaktadır. Bu sebeple HDD seçimlerinde, ihtiyaç ve bütçe doğrultusunda mümkün olduğunca büyük kapasiteli disklerin seçilmesi GB başına düşen maliyet açısından çok daha ekonomik olacaktır.

Scroll to Top