Sağlıklı Su Seçimi

Su Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüksek Mineralli Su Vücudumuza Destek Oluyor

Vücudumuzun canlılığının temeli ve tüm fizyolojik işlevler ve metabolizma ile ilgili süreçlerin ana maddesi olan su, insan ömrünü etkileyen önemli bir kaynaktır. İdrar, ter ve akciğer solunumu ile vücuttan atılan suyun sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için yerine konulması gerekmektedir.  Sağlığı korumak ve fiziksel aktivitelerde sorun yaşamamak için yeteri kadar su tüketimini günlük alışkanlıklar içerisine dâhil etmek gerekmektedir.

Vücudumuzdan zararlı toksitlerin atılabilmesi, böbrek sağlığı ve vücudumuzun diğer su ihtiyaçları için, günlük olarak vücut kilosunun 0.03 katı kadar litre su tüketilmelidir. Örneğin 100 kg olan bir kişi günde en az 3 litre, 50 kg olan bir kişi ise günde en az 1.5 litre su tüketmelidir. Genç yaşlarda edinilen yeterli su tüketimi alışkanlığı, özellikle ileri yaşlarda sık olarak görülen kronik sıvı eksikliğinin oluşmasına engel olmaktadır.

Sağlık Bakanlığı, satışa sunulan suların pH değerleri için bir aralık belirlemiştir. Sudaki asit – baz dengesini gösteren ve 4,5 ile 9,5 arasında değişen pH değerlerine sahip su çeşitleri bulunmaktadır. Asit – baz dengesinin sağlandığı pH değeri olan 7’nin altındaki pH değeri olan sular asidik, üzerinde olanlar alkali olarak değerlendirilmektedir. Alkali suyun sağlık yönünden en zengin içeriği sunduğu kabul edilmektedir.

Böbrek rahatsızlıkları durumunda düşük mineralli sular tercih sebebi olmakla birlikte, bu tür bir rahatsızlığı olmayanlar için günlük kalsiyum ve magnezyum ihtiyacını giderecek şekilde mineral yönünden zengin suların tercih edilmesi yararlı olmaktadır. Sağlıklı bir suda bikarbonat miktarı da yüksek olmalıdır. Karbonat içerikli mineralli su kandaki asit-baz dengesinin sağlanmasına, idrar yolu, böbrek ve metabolizma işlevlerine olumlu etkide bulunmaktadır.

Damacana Su Alımında Ruhsatlı Markaları Tercih Edin

Evlerde veya hastane, iş yeri gibi kullanımın yoğun olduğu yerlerde su ihtiyacını karşılamak üzere genellikle damacanalar tercih edilmektedir. Damacana su alırken Sağlık Bakanlığı’nın üretim izni verdiği bir marka olmasına, ruhsat numarasına, ruhsat tarihine, suyun kaynağına ve suya ait analiz değerlerinin etikette belirtilmesine dikkat edilmelidir.

Ayrıca;

  • Kapak üzerinde hologram bulunmalıdır.
  • Damacana etiketi ve kapağında suyun adı yazılı olmalıdır.
  • Kullanım tarihi geçmiş olmamalıdır.
  • Suyun rengi ve görünümünde bozukluk olmamalıdır.
  • Kapak kısmından hava ve su sızdıran damacanalar alınmamalıdır.

Şişe Suyunda Pet Yerine Cam

Şişelenerek tüketime sunulan içme suları yasal düzenlemelerde de yer alan birtakım kriterleri taşımak zorundadır. Cam şişe kullanımı ideal olarak kabul edilmekle birlikte pet şişeler, kırılma riski taşımamaları ve taşıma kolaylığı nedeniyle sıkça tercih edilmektedir.

Güneş ışınları ve sıcak hava, pet şişelerin içerisindeki suyun bozularak sağlığa zararlı hale gelmesine neden olmaktadır. Bu sebeple sıcakta bekletilen pet şişelerdeki su alınmamalı, satın alındıktan sonra güneşte beklediyse tüketimden kaçınılmalıdır.

Scroll to Top