Sara Hastalığı ve Tedavisi

Sara Hastalığı

Vücudumuzu yönetmekte olan beyin hücrelerinin, çeşitli nedenler ile boşalmasıyla oluşan hareket bozukluklarına sara hastalığı adı verilmektedir. Diğer bir adı ile epilepsi olarak bilinen bu hastalık, hiç beklenmedik anlarda ortaya çıkabilmektedir. Bahsedilen bu durum birden fazla tekrarlanabilmekte ve ani nöbet şeklinde ifade edilmektedir.

Beyin hücrelerinin aşırı aktif olması sonucu ile aniden boşalmasına bağlı olarak görülen bu hastalık, genellikle bir kaç dakika, nadiren de olsa bir kaç saat süren sara nöbetleri şeklinde görülmektedir. Bu hastalık hakkında tam olarak bilgi sahibi olmayan kişiler, hastalığın bulaşıcı olduğunu düşünebilmektedir. Ancak sara yani epilepsi hastalığı, kesinlikle bulaşıcı hastalıklardan değildir. Sara nöbetleri genel olarak nefes darlığı, idrar kaçırma, kol ve bacaklarda kasılma şeklinde görülmektedir.

Gittikçe Artmakta Olan Sara Hastalığının Sebepleri

Daha çok yaşlı ve çocuklarda görülen epilepsi hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak aşağıdaki gibi durumlarda bu hastalığın ortaya çıkabilme ihtimali daha yüksektir.

  • Doğum sürecinde ve sonrasında oluşan doğum travmaları, beynin oksijensiz kalması sebepleri hastalığı tetiklemektedir.
  • Meydana gelebilen çeşitli kazalar neticesinde bu hastalık ortaya çıkabilir.
  • Beyinde oluşabilen tümörler sara hastalığını da tetikleyebilmektedir.
  • Aşırı alkol tüketimi sara nöbetlerinin başlıca nedenleri arasındadır.
  • Uykusuzluk durumlarında hastalık baş gösterebilir.
  • Günlük hayatta çeşitli nedenlerle yaşanılan stresler hastalığın sebepleri arasındadır.
  • Bilgisayar karşısında uzun süre vakit geçirmek, uzun süre oyun oynamak da hastalığın sebepleri arasındadır.
  • Yüksek güçteki parlak ışıklar da bu hastalığa neden olabilmektedir.
  • Damar tıkanıklığı ve beyin kanamaları sonrasında sara hastalığı görülebilir.
  • Yüksek ateş sonucuna bağlı olarak geçirilen havalelerde, sara hastalığı ortaya çıkabilmektedir.

Sara Hastalığında Kullanılan Tedavi Yöntemleri

Kişilerde çeşitli nedenler ile ortaya çıkan epilepsi nöbetleri tedavisinde ilaç kullanımı uygulanmaktadır. Aniden geçirilen sara diğer bir adıyla epilepsi nöbetleri, hastaların kişiliklerine göre verilen ilaç tedavisiyle durdurulabilmektedir. Hastaların özelliklerine ve aşamalarına göre ilaç tedavilerinin süreleri farklılık göstermektedir. İlk tedavide önüne geçilebilen nöbetler olduğu gibi, ömür boyu ilaç kullanımıyla sürdürülen tedaviler de olabilmektedir. Verilen ilacın ardından nöbetler durmazsa, ilaç değiştirilir ya da tedaviye yeni bir ilaç eklenir.

İlaç tedavisi ile olumlu sonuç alınamayan hastalarda için cerrahi müdahale yöntemi denenebilir. Cerrahi tedavilerde ilaç kullanımına göre daha olumlu sonuçlar alınmaktadır. Cerrahi tedavi yönteminde yapılan ameliyatta, kafatası açılarak beyin içerisine elektrotlar yerleştirilir. Daha sonra nöbetlerin sebep olduğu beyin bölümü tespit edilerek, hasta tekrar ameliyata alınır ve saraya sebep olan beyindeki bölüm alınır.

Scroll to Top