Tahin, susamdan elde edilen bir besindir. Tahin elde etmek için susam taneleri bir süre suda bekletilir ve kabuklarından ayrılır. Kabuklarından ayrılan susamlar, düşük ateşte kavrulur ve kurutulur. Kurutulan susam taneleri, değirmende öğütülerek tahin elde edilir. Tahin, susamın daha çok sıcak iklim bölgelerinde yetişmesi sebebiyle daha çok orta kuşak ülkelerinde üretilerek piyasaya sürülür. Bu ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır. Tahin hem ülkemizde, hem de diğer ülkelerde bir çok besin ile birlikte değerlendirilmekte, sofralarda yerini almaktadır. Ülkemizde pekmez ile ayrılmaz bir bütünlük kazanan tahin, ayrıca ezme ve helva olarak da tüketilmektedir. Hatta bazı ülkelerde dondurma ve kurabiye ile birlikte, bunun yanında et harcı olarak et ve balıkla birlikte de tüketilmektedir. Tahin serin bir ortamda muhafaza edildiği sürece uzun süre saklanabilir.
Tahinin Faydaları Nelerdir
Tahinin bu kadar çok tercih edilmesinin sebepleri vardır. Tahinin insan vücudu için belli başlıca faydaları şunlardır:
- Tahin vücuttaki zehri yok edebilen tek besin kaynağıdır. Balık yedikten sonra tahin yenmesinin sebebi, balıktaki ağır metalleri yok edebilmek içindir.
- Tahin, vücuttaki hücre yapılarının bozulmasını engeller ve bu sebeple kansere karşı koruyucudur.
- Tahin E, C ve B vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. E vitamini sayesinde vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. B vitamini sayesinde ise hücreleri geliştirir, sinir sistemi ve kasları kuvvetlendirir, cildi tazeleyerek cilde güzel bir görünüm kazandırır. Göz sağlığı için önemlidir. Yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Damar sertliğini ve damar tıkanmalarını engeller. Saç köklerini besler, saçların daha parlak ve sağlıklı olmasını sağlar.
- Tahin çok iyi bir kalsiyum, amino asit, çinko, magnezyum ve bakır kaynağıdır. Bu sayede kemik gelişimine etkin fayda sağlar. Bu sayede ileri yaşlarda oluşabilecek kemik erimelerinin de önüne geçilmiş olur. Özellikle de kalça ve omurga kemiklerinin sağlığı için tahin etkili bir besin kaynağıdır.
- Tahin, kansızlığa karşı da etkilidir. İçerdiği demir, bakır ve B vitaminleri sayesinde kansızlık problemi yaşayanlar için birebirdir. Özellikle pekmez ile de birlikte tüketiminde kansızlığa karşı daha etkili olmaktadır. Bu sayede özellikle kış aylarında vücut ısısının dengede tutularak üşümenin önlenmesine yardımcı olur.
- Tahin, susamın içermiş olduğu tryptophan amino asidi sayesinde vücuda zindelik verir. Stresi azaltır ve bu sayede uyku problemine de iyi gelir.
- Tahin çok iyi bir omega 3 ve omega 6 kaynağıdır. Bu yağ asitleri ise beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Alzheimer hastalığının önlenmesindeki olumlu etkisi ispatlanmıştır. Alzheimer hastalığı başlamışsa hastalığın ilerlemesini yavaşlatır ve hafızayı kuvvetlendirir.
- Karaciğer vücudun hayati organlarından birisidir. Karaciğerde oluşacak siroz gibi hastalıklar zamanla ölümcül hale gelebilir. Bunlardan korunmanın yolu da karaciğerin özellikle yağlanmasını önleyerek temizlemektir. Tahin içeriğinde bulunan omega 3 yağ asitleri sayesinde karaciğeri temizleyerek daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Tahin safra taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
- Tahin bronşite ve nefes darlığına iyi gelmektedir.
- Tahinin anne sütünü arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Bunun yanında çocukların beyin ve zeka gelişimine katkı sağlar.
- Tahinin sade olarak tüketilmesi mide rahatsızlıklarına karşı son derece faydalıdır.