Yunanistan’da insanların henüz pek keşfetmediği, denizi tertemiz olan, sakin ve şirin bir sahil kasabası Fanari.
Fanari, Komotini yani Gümülcine’ye bağlı ve Gümülcine’ye 20 dakika uzaklıkta olan, özellikle Komotini’de oturan Türk ve Yunan halkının deniz tatili için hem uzun süreli hem günübirlik geldiği bir yer. İpsala sınır kapısından 140 km uzaklıkta bulunuyor.
Fanari, muhteşem doğası, denizi ve gölü ile tatil için mutlaka gidilmesi gereken yerlerden.
Fanari’de Konaklama
Fanari içerisinde deniz kenarında kamp alanları mevcut. Burada karavanları sıra sıra görmek mümkün.
Fanari’de büyük olarak adlandırabileceğimiz 2 tane otel var. Fanari Otel ve Vosporos Otel.
Yunan hükümetinin deniz kenarına otel yapımına izin vermemesi sebebiyle oteller sahile biraz uzak. Var olan oteller de 3 ya da 4 yıldızlı. Türkiye’deki gibi tatil köyleri ve lüks oteller yok. Ancak gayet temiz oteller.
Fanari Otel de konaklamak için oldukça uygun bir yerde bulunuyor. Fanari Otel’den sahile yürüyerek 10 dakikada varabilirsiniz. Aracınızla da 2 dakika sürecektir. Liman bölgesine ise 5 dakikalık bir yürüyüşle ulaşmak mümkün. Gecelik 1 odada 3 kişi konaklama fiyatı, 2017 Ağustos itibariyle kahvaltı dahil 70 euro. Otelin kahvaltısı, yurtdışındaki birçok yere göre güzel ve çeşitli. Türklerin de tercih ettiği yerlerden olduğu için kahvaltıyı Türk kahvaltısına benzetmeye çalışmışlar. Otelin açık otoparkı da mevcut ve yeterli.
Fanari otelde sizi resepsiyonda İngilizce bilen bir görevli karşılıyor. Ama otelde çalışan görevliler arasında Türk olan ve Türkçe konuşanlar bulunuyor. Anlaşmada sıkıntı çekmezseniz.
Oteller dışında yazlık evlerini kiralayanlar da bulunuyor. Deniz kenarında veya iç taraftaki bahçeli evlerden birini kiralayarak buralarda da konaklayabilirsiniz.
Fanari, popüler bir yer olmadığından otel rezervasyon internet sitelerinde de pek çıkmıyor. Otellere rezervasyon için kendi internet siteleri ve mail adresleri üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Fanari’de Deniz ve Plaj
Fanari, doğal plajı, sarı kumu ile ünlü. Sahilde ve deniz kenarında sadece kum var. Taş bulunmuyor. Sahilleri uzun ve sakin. Beach clublar mevcut ancak dibdibe ve sıkışık değil. Fanari küçük bir yer olduğu için sahil boyunca 5-6 tane beach club var.
Beach clublara giriş ücreti ödenmiyor. Bir içecek içmeniz, tüm gün şezlong ve şemsiyeleri ücretsiz kullanmanıza yetiyor. İçeceklerin fiyatı, sahil diye abartılmış durumda değil. Su 1 euro, gazlı içecekler 3 euro. Beach clublara gitmek istemezseniz, sahilde havlunuzu serebileceğiniz oldukça geniş alanlar mevcut ve buralar ücretsiz.
Fanari’de Yemek
Liman bölgesinde çeşitli restaurantlar bulunuyor. Ağırlıklı olarak balık restaurantları mevcut.
Limani restaurant, limanın hemen yanında. Limandaki gemilere bakarken kendinizi geminin güvertesinde oturmuş, yemek keyfi yaparken hissedebilirsiniz. Fiyatlar makul. Çupra 8 euro, kalamar 7 euro, salata 5 – 6 euro civarında. Bu bölgede göreceğiniz diğer balık restaurantlarında da fiyatlar benzer ve yemekler oldukça lezzetli.
Çok büyük bir kasaba olmadığından restaurant adedi de çok fazla değil. Ama restaurantlar her daim kalabalık.
Yunanistan’da son dönemde Türk tatilcilerin gözdesi olan Makri köyünün kalabalığından yorulanlar için sakinliği, huzuru, kalabalıktan uzak yapısı, her daim tertemiz denizi, taşsız kumsalı, uygun konaklama ve yeme-içme fiyatları, sıcakkanlı insanları ile Fanari, gidilip görülmesi gereken ilgi çekici tatil cennetlerinden biri.
Makri köyü ile ilgili yazımıza da Yunanistan Makri Plajı ve Dedeağaç linkinden ulaşabilirsiniz.