Yerli Baz İstasyonu ULAK

Yerli Baz İstasyonu ULAK

Yerli Baz İstasyonu ULAK

Türkiye’nin ilk yerli baz istasyonu ULAK, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ASELSAN arasında 2013 yılında imzalanan bir sözleşme ile tamamen yerli teknoloji ve yer imkanlarla geliştirilmiştir. ULAK ile birlikte ülkemiz kendi baz istasyonunu üretip kullanan dünya üzerindeki 5 ülkeden bir tanesi olmuştur.

ULAK projesinde başı çeken ASELSAN, ARGELA ve NETAŞ gibi şirketlerle ortaklaşa çalışmaktadır. ASELSAN ULAK projesinde sistem tasarımı, proje yönetimi, sistem mühendisliği entegrasyon ve test faaliyetlerini üstlenmektedir. Bunların yanı sıra firma baz istasyonunun Uzak Radyo Birimi’nin yazılım ve donanım tasarımını sürdürmektedir. ASELSAN genel müdür yardımcısının açıklamalarına göre, ULAK projesi 3 firmadan 110 mühendisin geceli gündüzlü çalışması neticesinde 4 yıllık bir süreçte geliştirilmiştir. Operatörlere satışlarla birlikte, toplamda 500 kişilik ortaklaşa çalışma alanı oluşturulmuştur.

ULAK’ın en büyük özellikleri arasında, baz istasyonları arasındaki geçişlerin kesintisiz olması yer almaktadır. Bu özellik sayesinde cep telefonlarının farklı frekans aralıklarında çalışan baz istasyonlarından geçiş yaparken kesintisiz haberleşme yapmasına olanak sağlanmaktadır. ULAK projesinde kullanılan 4.5G teknolojisi sayesinde internet ve konuşma bağlantıları oldukça kuvvetli olmaktadır.

Güvenli ve Özgün İletişim

ULAK tamamen Türk mühendisleri tarafından üretildiği için, iletişim bilgilerini ya da içeriklerini dışarıya sızdıran herhangi bir arka kapı barındırmamaktadır. Bu sebeple ULAK projesi güvenli iletişimin ana omurgasını üstlenmektedir.

Önümüzdeki 8 yıllık süreçte, ülke genelinde her bir operatör 60 bin olmak üzere toplamda 180 bin baz istasyonu üretilmesi hedeflenmektedir. Bu gelişmelerle birlikte toplamda 4.5 milyar dolarlık pazar oluşacak ve Türkiye’nin de bu çalışmadan yaklaşık olarak 1.8 milyar dolar kazanç elde etmesi planlanmaktadır.

Scroll to Top