Yerli Keskin Nişancı Tüfeği Bora-12

Yerli Keskin Nişancı Tüfeği Bora-12

Bora-12 (JNG 90), üzerindeki optik dürbün dahil %100 yerli üretim olan ilk keskin nişancı tüfeğimizdir. Bora-12 projesine Jandarma Genel Komutanlığı ve Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun ortaklaşa çalışmasıyla 2004 yılında başlanmıştır. Toplam 5 yıllık bir tasarım çalışmasının ardından, 2009 yılında seri üretime geçilmiştir.

JMK Bora 12‘nin namlu çapı 7,62 milimetre, namlu uzunluğu 108 cm, boş kütlesi 6,5 kg, maksimum menzili 1200 metre olup silah 1000 metreye kadar nokta atışı yapabilmektedir. Tüfeğin mermi dağılımı 100 metrede 1,5 cm’dir. Çatal ayakla da kullanılabilen silahta, 10 mermi kapasiteli kompozit şarjör bulunmaktadır.

Bora-12‘de, atış hassasiyetini en üst seviyeye çıkartabilmek için serbest salınımlı namlu kullanılmıştır. Kullanıcıya göre ayarlanabilen amortisörlü dipçiği sayesinde, Bora-12 ile yapılan atışlarda geri tepmeler sönümlenerek en aza indirilmektedir. Yanaklık ve kabzası da kullanıcıya göre ayarlanabilen Bora-12‘ye lazer, termal ve gece görüş sistemleri de takılabilmektedir.

Bora-12‘yi öne çıkartan en önemli özelliklerinden bir tanesi de namlusunun soğuk dövme tekniğiyle üretilmiş olmasıdır. Bora-12‘nin soğuk dövme tekniği ile üretilen namlusu, çekme çelik ile üretilen namlulara göre çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmaktadır.

Bora-12 kesin nişancı tüfeği susturucusuz (NATO) ve susturuculu (subsonic) namlulu olmak üzere 2 versiyona sahiptir. Susturuculu namluya sahip olan model, yalnızca ses hızının altında çıkış hızına sahip olan subsonic fişekler ile kullanılabilmektedir. Normal susturucusuz namlu ise hem MKE tarafından üretilen fişekler, hem de yurt dışında üretilen özel keskin nişancı fişekleri ile kullanılabilmektedir.

2014 yılından bu güne, ülkemizin silahlı kuvvetlerince aktif olarak kullanılan Bora 12, Azerbaycan, Türkmenistan ve Suudi Arabistan’a da ihraç edilmektedir. Bora-12, özellikle Azerbaycan ordusunda milli silah konumundadır.

Ülkemizin en büyük kurumlarından birisi olan Makine Kimya Endüstrisi tarafından Kırıkkale’de üretilen silahın bütün geliştirme ve üretim süreci Türkiye’de tamamlanmaktadır. Silahın üretiminde son teknoloji robotlar kullanılmakta olup, silahın patenti de ülkemize aittir. Atış denemelerinde oldukça başarılı sonuçlar vermeyi başaran Bora 12, kendi sınıfında en iyi uzun menzilli keskin nişancı tüfekleri arasında yer almaktadır. Bora-12, Pakistan’da 2011 yılında düzenlenen Uluslararası atış yarışmasında, rakipleri olan Alman – İsveç ortak yapımı Sig Sauer, İngiliz Accuracy AS50 ve Güney Afrika üretimi Truvelo markaları arasında birinci olmuştur.

Kurşunun silahın namlusundan çıkma hızı yaklaşık olarak 840 metre/saniyedir. Bu hızdan da anlaşılabileceği gibi, silah ateşlendikten sonra 1200 metre uzaklıktaki bir hedefi yaklaşık olarak 1,5 saniye sonra vurmaktadır.

Scroll to Top