ATAK Helikopteri

T129 ATAK Helikopteri

21. yüzyıl ile birlikte dünya üzerindeki dengeler değişmiş ve ülkeler 2. Dünya Savaşı’nın yorgunluğunu üzerinden atmaya başlamıştı. Özellikle soğuk savaş döneminde dünya 2 kutba ayrılmış, teknolojide bu dönemde büyük gelişmeler yaşanmış ve atom bombası gibi kitle imha silahları icat edilmişti. Sürekli olarak gelişen savunma sanayisi, etkilerini 21. yüzyılda ülkemizde de göstermeye başladı ve kendi tanklarımızı, helikopterlerimizi, uçaklarımızı ve İHA’larımızı üretmeye başladık. Üretmeye başladığımız araçlardan bir tanesi de T129 Atak helikopteri oldu. T129 Atak helikopteri özellik bakımından taarruz ve taktik keşiflerde kullanılmak üzere ülkemizin iklim ve coğrafi koşulları göz önüne alınarak üretilmiştir.

ATAK helikopteri asimetrik savaş özelliği taşıyan ve özellikle terör örgütleri ile mücadelede oldukça etkili bir güç olarak TSK’nın envanterinde yer almaktadır. ATAK ile birlikte savunma sanayisinde ülkemizin dışarıya olan bağımlılığı azaltılmış, ekonomik ve savaş gücü olarak ülkemize güç katılmıştır. ATAK özellikle sınır bölgelerinde SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ile birlikte düşman unsurlarının tespit edilip yok edilmesinde oldukça etkili olmaktadır.

Projelendirme Aşamaları

İlk olarak 2007 yılında TAI/TUSAŞ firmaları tarafından üretiminin üstlenildiği ATAK helikopterlerinin üretimine, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin havacılık alanında genel ihtiyacını karşılayabilmek amacı ile karar verilmiştir. 2007 yılında yapılan anlaşma ile TUSAŞ’ın TSK’ya ilk aşamada 51 adet ATAK teslimatı kararlaştırılmış olup günümüze kadar bu helikopterlerin henüz 24 adeti teslim edilmiştir. 51 adet ATAK helikopterinin toplam bedeli yaklaşık olarak $3.247.274.306 (3 milyar 247 milyon 274 bin 306 dolar) civarındadır. 1 adet ATAK helikopterinin de ortalama maliyeti $63.672.045 (63 milyon 672 bin 45 dolar) civarında olmaktadır.

İtalyan firması AgustaWestland tarafından dizayn edilen A129 tipi helikopteri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda yeniden tasarlanması ile birlikte milli silah ve füze sistemleri eklenerek TSK’ya sunulan ATAK helikopteri, sahip olduğu özellikler ile dosta güven düşmana korku vermektedir.

ATAK tasarımı sayesinde aşırı irtifa ve sıcaklık koşullarında gösterdiği performans ile sınıfının en iyi helikopterleri arasında yer almaktadır. Özellikle üzerine monte edilebilir milli silahlarla daha da etkili hale gelen ATAK helikopteri, TSK’nın en etkili vurucu güçleri arasında yer almaktadır.

Farklı Tasarımlara Sahip

ATAK helikopteri T129A ve T129B kodlarıyla iki farklı türde üretilmektedir. T129A türü yakın hava desteği operasyonlarında kullanılırken, T129B ise farklı operasyonlar için özel olarak tasarlanmıştır. T129A envanter bakımından 76 adet 70 mm güdümsüz roket ve 500 adet 20 mm top taşıyabilmektedir.

Farklı görevlerin etkili elemanı T129B ise envanter bakımından 8 adet güdümlü yerli üretim anti-tank füzesi UMTAS, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet Stinger, son teknoloji harp gereçleri ve 500 adet top mermisi ile oldukça zengin bir yapıya sahiptir.

Üretime Hız Kesmeden Devam

İlk deneme uçuşunu 2011 yılında gerçekleştiren ATAK helikopteri bu sürecin ardından 3 yıl sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmiştir.

İlk teslim edilen ATAK helikopterinin ardından 23 adet daha ATAK üretilerek TSK’ya teslim edilmiş ve böylelikle TSK envanterindeki ATAK helikopteri sayısı 24 olmuştur. Aradan geçen süreçte ATAK helikopteri nitelik olarak da geliştirilmiştir. ARGE çalışmaları ile birlikte ATAK helikopterinin vuruş gücü, hız ve dayanıklılık gibi özellikleri geliştirilmiştir.

Aşağıdaki firmaların ortaklaşa çalışması, ATAK helikopterinin geliştirilmesine farklı yönlerde katkı sağlamıştır:

  • TUSAŞ: Üretim, eğitim, entegre, montaj, uçuş testleri, lojistik destek gibi rollerde bulunmuştur.
  • Aselsan: Yazılım üretimi, aviyonik sistemlerin tasarlanması ve entegrasyonunda görev almıştır. Ayrıca silah sistemlerinin entegrasyonunu, tedariklerini, uzun menzilli iletişim sistemi, radar sistemi, füze sistemi, lazer sistemi ve en önemlisi dost düşman ayrımı yapan sistemleri tasarlayarak ATAK helikopterini donatan firma olarak öne çıkmaktadır.
  • Agusta Westland: Teknoloji transferi, otomatik uçuş kontrol sistemleri ve helikopterin gövde tasarımında rol oynamıştır.

ATAK Helikopterinin Özellikleri

  • Motor: Rolls-Royce ve Honeywell’ın ortak üretimi olan iki adet LHTEC CTS800-4A motoru
  • En Yüksek Hız: 278 km/s
  • En Yüksek İrtifa: 6,096 m (6 km)
  • Görev Yüklü İrtifa: 3,048 m (3 km)
  • Tırmanma Hızı: 14 m/s
  • En Uzun Havada Kalma Süresi: 3 saat
  • Maksimum Menzil: 561 km (Ek yakıt tanklı 1000 km)
Scroll to Top