Cirit Füzesi

Cirit Füzesi

Cirit füzesi yerli füze ve roket üreticisi Roketsan firması tarafından üretilen, 8 kilometrelik menzilli, lazer güdümlü ve 70 mm genişliğe sahip bir füze sistemidir. Cirit füzesinin adı geleneksel oyunumuz olan ve atlarla oynanan Cirit oyunundan gelmektedir. Yerli projelere bu tür geleneksel ve yerli isimlerin konulması ülkemizin tanıtımı açısından da oldukça etkili olmuştur.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin T129 Atak, AH – 1W Super Cobra, AH-1P Cobra ve İnsansız Hava Araçları için üretilen Cirit füzeleri oldukça düşük maliyetli ve vuruş gücü yüksek füzelerdir. Cirit füzeleri yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmamaktadır. Cirit füzeleri ayrıca Eurocopter firması tarafından EC635 isimli helikopterlerde de aktif olarak kullanılmaktadır.

Alman MBDA firması ile Roketsan arasında 2014 yılında imzalanan anlaşma ile birlikte Cirit füzesinin Eurocopter Tiger helikopterlere entegre edilmesine karar verilmiştir. Bu gelişme ile birlikte yerli füze sistemleri yerel kullanımın yanında ihraç edilmeye de başlanmıştır.

Cirit Füzesinin Kullanım Alanları

Cirit füzesi, yerli helikopter üretimi kapsamında TUSAŞ tarafından geliştirilip üretilerek TSK’ya teslim edilen ATAK helikopterlerinde havadan yer hedeflerine karşı kullanılmaktadır. 2,75 yarı aktif lazer güdümlü özellikleri ile hafif zırhlı hedeflerde oldukça etkili sonuçlar veren Cirit füzesi, terörle mücadelede oldukça etkili bir envanter olarak göze çarpmaktadır. Cirit füzesi, yakıtlı, dumanı azaltılmış ve duyarsız özelliklere sahip roket motoruna sahiptir. Ayrıca aynı anda 3 etkiye sahip çok amaçlı savaş başlığı ve elektromekanik ateşleme sistemi bulundurmaktadır.

Roketsan tarafında geliştirilen MIL – STD – 1760 ara yüzüne ve farklı entegrasyon modellerine uyumlu olan CİRİT füzesi farklı podlardan ateşlenebilmektedir. Bunun yanı sıra LAU ve M lançerlerinden fırlatılabilen füze yerli üretim MIL – STD isimli akıllı podlardan fırlatılabilmektedir.

Cirit füzesi birçok farklı hava ve kara platformlarında aktif olarak kullanılabilmektedir. Özellik bakımından taarruz helikopterleri tarafından kara hedeflerini vurmaya yönelik kullanılan füzeye alternatif başlıklar da takılabilmektedir. Hafif zırhlı ve zırhsız araçları yok etmede oldukça etkili olan Cirit füzesinin farklı başlıklarla birlikte kullanımında zırh delici, anti personel, yangın çıkarıcı ve parça tesirli etkileri de bulunmaktadır. Cirit füzesi ayrıca kara araçlarına monte edilerek çeşitli hareketli hedefleri vurmada da oldukça etkili bir elemandır.

Cirit füzesi yerli ATAK helikopterlerinin yanı sıra Baykar firması tarafından üretilen İnsansız Hava Araçlarına (İHA) monte edilerek Silahlı İnsansız Hava Araçlarına (SİHA) dönüştürülebilmektedir. Özellikle terörle mücadelede oldukça etkili rol oynayan SİHA’lar, cirit füzeleri sayesinde oldukça iyi ateş ve yıkım gücüne kavuşmuştur. Sadece keşif ve yer belirleme amacı ile kullanılan İHA’lar Cirit füzeleri ile artık daha etkili bir hale gelmiştir.

Hava Araçlarında Kullanımı

  • AH – 1W Süper Kobra Helikopteri
  • T129 ATAK Helikopteri
  • Silahlı İHA
  • Hafif Taarruz Helikopteri
  • AT – 802 Sınır Devriye Uçağı
  • UH – 60 Genel Maksat ve Muharebe Helikopteri

Kara Araçlarında Kullanımı

  • Paletli ve Tekerlekli Zırhlı Araçlar
  • Mobil/Sabit Kara Konuşlu Rampa

Deniz Araçlarında Kullanımı

  • Süratli Devriye Botları
  • Korvetler
Scroll to Top